Ερώτηση:
Γεια σας. Φοβάμαι ότι έχω κακομάθει το παιδί μου και θα ήθελα την συμβουλή σας. Το παιδί μου είναι 2,5 ετών και είναι αρκετά ανυπάκουο. Γενικά τις περισσότερες φορές που την αποτρέπω από κάτι, μετά είναι δύσκολο να μην επακολουθήσουν φωνές και ουρλιαχτά. Από την αρχή, νόμιζα πως επειδή ήθελε να ανακαλύψει τα πράγματα γύρω της, ότι έπρεπε να την αφήνω και αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχει όρια και να μην με ακούει όταν της λέω όχι ή κακό. Στο δρόμο όταν προχωράμε, σταματάει κάθε μισό λεπτό, κολλάει κάπου και θέλει να δει κάτι. Γενικά, είναι ακόμα φυσιολογικό να πιάνει τα πάντα ή μήπως θα έπρεπε να έχει περισσότερα όρια; Πώς μπορώ να κρατήσω ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη της να ανακαλύψει και στα όρια που πρέπει να υπάρχουν; Ευχαριστώ πολύ.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον κόσμο. Στην προσπάθειά τους αυτή, χρησιμοποιούν κάθε φορά ό,τι μέσα διαθέτουν. Τα διαθέσιμα «εργαλεία» τους, αλλάζουν κατά την ανάπτυξη, δίδοντάς τους έτσι διαρκώς νέες δυνατότητες και πληροφορίες. Οι γονείς, χρειάζεται να φροντίζουν, να επιτρέπουν την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να θέτουν τα όρια που προσφέρουν ασφάλεια ώστε να υπάρχει ανάπτυξη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζετε τη διάθεση της κόρης σας να ανακαλύψει. Είναι πράγματι έτσι. Τα όριά σας χρειάζονται, λοιπόν, για να μπορέσει να ανακαλύψει με ασφάλεια όσα πράγματα μπορεί στην εκάστοτε αναπτυξιακή φάση. Στην νηπιακή αυτήν ηλικία, η επανάληψη είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Δεν χρειάζεται να φωνάξετε. Η κόρη σας ακούει. Χρειάζεται, ωστόσο, να της δείχνετε συνεχώς τον δρόμο και τον τρόπο ώστε να μπορέσει να τον μάθει και να τον υιοθετήσει στην πορεία. Είναι υπέροχο που ανατρέχει σε εσάς, που είστε τόσο σημαντική, για να μάθει πώς να προχωρήσει! Μη χάνετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται για να την χαρείτε και να της μάθετε τον κόσμο.
Καθώς αλλάζουν οι φάσεις ζωής, αλλάζουν και οι ισορροπίες. Επομένως, για να κρατήσετε ισορροπία, χρειάζεται κι εσείς να προχωράτε και να αλλάζετε.
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.