Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι έχετε υπερβολικό άγχος
Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε το άγχος ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, καθώς υπάρχουν πολλές ορμονολογικές διαταραχές και αρκετά συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα αλλαγές στη συγκέντρωση, στον ύπνο, ακόμη και στην όρεξη. Υπάρχουν, όμως, κάποια σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν, όταν αυτά σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας.
Πιο συγκεκριμένα αν νιώθετε μια διαρκή και έντονη ανησυχία για εσάς και το μωρό ή φοβάστε ότι κάτι μπορεί να πάει λάθος, κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης, αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, νιώθετε σφιχτούς τους μύες σας και έχετε διαταραχές στον ύπνο. Τέλος, αν έχετε πολλά νεύρα και λόγω έντασης νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε.
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει το έμβρυο;
Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας το υπερβολικό στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αλλά και να οδηγήσει στην γέννηση λιποβαρών μωρών. Όταν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) είναι αυξημένα μειώνεται η ροή του αίματος προς το έμβρυο και περιορίζεται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνες, όταν το άγχος κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν υπάρχει κίνδυνος.
Πώς να διαχειριστείτε το υπερβολικό άγχος στην εγκυμοσύνη
Αντικαταστήσετε το ίντερνετ με τον γιατρό σας
Μείνε μακριά από την υπερπληροφόρηση. Είναι σαν τη συμβουλή των γιατρών που παρακαλούν τους ασθενείς τους, να μην ψάχνουν τα συμπτώματά τους στο ίντερνετ και να μην κάνουν αυτοδιάγνωση. Το να διαβάζετε βιβλία εγκυμοσύνης ή ανταλλάσσετε απόψεις με άλλες έγκυες είναι φυσιολογικό, το να ψάχνετε, όμως, πληροφορίες για αρρώστιες και αποβολές, σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει. Ο ασύστολος βομβαρδισμός από πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας δημιουργήσει περισσότερο στρες.
Ξεκουραστείτε και τραφείτε σωστά
Στην εγκυμοσύνη το σώμα δουλεύει «υπερωρίες», προκειμένου να θρέψει σωστά το παιδί που μεγαλώνει μέσα μας. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς για να ξεκουράζεστε επαρκώς και να τρώτε υγιεινά, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας βοηθήσει και σωματικά, αλλά και ψυχολογικά.
Μην φοβάστε την άσκηση
To να προσθέσετε στο πρόγραμμά την καθημερινή άσκηση, ήπιας μορφής θα συμβάλλει στην καλή σωματική και πνευματική σας υγεία. Θα βελτιώσετε τη στάση του σώματος και θα μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε πόνους στη μέση και να νιώθετε συνεχώς κουρασμένη. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι είδους γυμναστική επιτρέπεται στην κατάστασή σας. Το περπάτημα και η γιόγκα σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα βοηθητικά.
Αποδεχτείτε ότι δεν είστε η «superwoman»
Τώρα, είναι μια πολύ καλή περίοδος να αρχίσετε να εξοικειώνεστε με την ιδέα ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα… μόνη σας. Ζητήστε βοήθεια από τους γύρω σας και βάλτε προτεραιότητα την υγεία του παιδιού και τη δική σας!
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και στηριχτείτε στον σύντροφό σας
Eίναι πολύ σημαντικό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους, που εμπιστεύεστε και μπορείτε να στηριχτείτε. Μην διστάσετε να πείτε στον άνθρωπό σας ότι φοβάστε ή ότι δεν νιώθετε καλά.
Συζητήστε το με τον γιατρό σας
Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας, αν δείτε ότι το άγχος κυριαρχεί στην καθημερινότητα και σας εμποδίζει να αποδώσετε μέσα στη μέρα. Αποφύγετε να συσσωρεύετε τους φόβους και πιθανόν τις αρνητικές σκέψεις και εμπιστευτείτε τον, για να μπορέσει να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσετε και εσάς, αλλά και το μωρό από πιθανούς κινδύνους.