Μια τέτοια αμήχανη, απαιτητική, δύσκολη περίπτωση είναι η πρώτη φορά που θα αντιληφθείς ότι το παιδί σου ανακάλυψε πόσο εύκολο είναι να βρει πορνογραφικό υλικό. Κάποτε θα συνέβαινε και το ‘ξερες: η πορνογραφία είναι προσβάσιμη, ελεύθερη και παντού στο ίντερνετ. Ακόμα και το autocomplete του Google μπορεί να κάνει τη δουλειά για το παιδί. Δεν ζούμε στην εποχή, που χρειαζόταν μια «κακή επιρροή», ένας συμμαθητής με βρώμικο μυαλό και πιο βρώμικες φωτογραφίες, να «παρασύρει» τον άγγελό σου.
Αυτού του είδους το υλικό είναι ένα κλικ μακριά κι αυτό μπορεί να μας αγχώνει, να μας πανικοβάλλει και να μας αναγκάζει να κάνουμε μια κουβέντα δυσάρεστη κι αμήχανη, αλλά είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε έναν υγιή διάλογο.
Τι κάνεις, λοιπόν, όταν βρίσκεις στο ιστορικό του παιδιού σου σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο ή όταν το πιάνεις επ’ αυτοφώρω να ψαχουλεύει σε τέτοιες γωνιές του ίντερνετ;
Μήπως να κάνω σαν να μην έγινε τίποτα; Όχι!
Γιατί όχι; Γιατί πρώτον, κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη σχέση μας με τα παιδιά πρέπει να λύνεται -ή να ξεκινάει να λύνεται- άμα τη εμφανίσει του και να μην κρύβεται όπως-όπως κάτω απ’ το χαλί. Δεύτερον, γιατί η νευροπλαστικότητα του εφηβικού εγκεφάλου καθιστά το παιδί φοβερά επιρρεπές στην επίδραση των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει. Έτσι, με τη συστηματική παρακολούθηση ερωτικών ταινιών, το αγόρι ή το κορίτσι, θα θεωρήσει ότι ο φυσιολογικός τρόπος να κάνεις σεξ με κάποιον είναι περίπου αυτός που βλέπει απ’ τους πορνοστάρ. Τρίτον: η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως παρενοχλήσεις ή και κακοποιήσεις, αφού οι έφηβοι συνηθίζουν να θεωρούν κάπως αυτονόητη τη βία, το ομαδικό σεξ ή την πλήρη σεξουαλική υποταγή των γυναικών.
Τελευταίο και σημαντικότερο: Αν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, τότε χρειάζεται να εξηγήσετε, να συζητήσετε, να απενοχοποιήσετε, να δώσετε απαντήσεις. Θα νιώθει μπερδεμένο και ένοχο κι είναι υποχρέωση του γονέα να επαναφέρει τις ισορροπίες με κουβέντα, αγάπη και σταθερότητα.
Το πρώτο βήμα: μην ενοχοποιήσεις το παιδί!
Μπορεί ως γονιός να σοκάρεστε απ’ το γεγονός και μόνο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική αφύπνιση γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία. «Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία αφυπνίζονται σεξουαλικά και τους προκαλεί περιέργεια ή/και ευχαρίστηση το να μαθαίνουν ή να βλέπουν σεξουαλικού περιεχομένου πληροφορίες. Άρα το γεγονός ότι είδε κάτι δεν μας παραξενεύει.», σημειώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραυπεύτρια Ρομίνα Σαλούστρου. Επομένως, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μην ενοχοποίησετε το παιδί για τη φυσική σου τάση να αναρωτηθεί και να ψάξει απαντήσεις μόνο του.
Ξεκινήστε απλά και ειλικρινά την κουβέντα, χωρίς περιθώρια για διαπραγμευτεύσεις και ψεματάκια που λογικά θα νιώσει το παιδί την ανάγκη να πει. Πείτε του ότι είστε βέβαιοι πως κοίταξε κάποιες σελίδες με πορνογραφικό υλικό και ότι θέλετε να μιλήσετε.
Οι πορνοστάρ δεν κάνουν «αληθινό» σεξ
Εξηγήστε στο παιδί ότι αυτό που είδε δεν είναι μια ρεαλιστική αναπαράσταση του σεξ που κάνει ένα ζευγάρι που αγαπιέται. Στον πραγματικό κόσμο, οι άνθρωποι δεν προσεγγίζουν ούτε διεγείρουν ο ένας τον άλλον μ’ αυτούς τους τρόπους. Εξηγήστε ότι η βία, τα λόγια που ίσως άκουσε και τα κορμιά που είδε δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ερωτικής ζωής των ζευγαριών. Πείτε του ότι η σεξουαλικότητα των ανθρώπων, ειδικά στις μικρές ηλικίες, έχει… ηπιότερη έκφραση απ’ αυτήν των ερωτικών ταινιών και ότι τα σώματα των πορνοστάρ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις «ενισχυμένα» με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.
Μπορείτε να φτιάξετε μια αναλογία για να αντιληφθεί το παιδί ότι δεν πρόκειται για αλήθεια. Για παράδειγμα: «Όπως στις ταινίες που βλέπουμε οι ήρωες είναι πιο δυνατοί, πιο όμορφοι και πιο περιπετειώδεις από τους “κανονικούς” ανθρώπους, έτσι και στις ταινίες πορνό όλα είναι πιο υπερβολικά και πιο στημένα απ’ την πραγματικότητα».
Το αληθινό σεξ είναι συναισθηματικό
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα ψέματα της βιομηχανίας πορνό είναι ότι το σεξ που πουλάει είναι καλύτερο απ’ το κανονικό. Εξηγήστε στο παιδί ότι η ερωτική πράξη είναι μια πράξη έκφρασης όχι μόνο σεξουαλικότητας, αλλά και αγάπης, τρυφερότητας και οικειότητας. Εξηγήστε επίσης, ότι ο ψυχισμός όπως και το σώμα του καθένα είναι εντελώς διαφορετικά και γι’ αυτό δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθήσει –ειδικά αν τους μάθει μέσα απ’ τη βιομηχανία του πορνό, που αντιμετωπίζει τον έρωτα αμιγώς αντροκεντρικά και σαρκικά.
Σε κάθε περίπτωση: βάλτε όρια
Οι εξηγήσεις σας θα είναι χρήσιμες και αναγκαίες, αλλά -λογικά- ό,τι κι αν πείτε, το παιδί θα επιχειρήσει, αν μη τι άλλο, για λόγους περιέργειας να έρθει ξανά σε επαφή με τέτοιο υλικό. Εξηγήστε του ότι είναι πολύ μικρό ακόμα κι ότι στο εξής του απαγορεύετε ρητά να ξαναμπεί σ’ αντίστοιχα sites. Σφραγίστε την ανακοίνωση αυτή με δραστικές λύσεις, ελέγχοντας το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση το παιδί.
Εδώ θα δείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να πλοηγείται το παιδί με ασφάλεια στο διαδίκτυο.