Η γεωγραφία στις υπηρεσίες της διακόσμησης
Ένας αρκετά εύκολος και σίγουρος τρόπος να βάλετε τη γεωγραφία στη ζωή του παιδιού είναι να τη βάλετε στο δωμάτιό του.
Χάρτης-ταπετσαρία
Χάρτης πάνω απ’ το γραφείο του
Μια υδρόγειος ή μια κατασκευή με υδρόγειο
Xρησιμοποιήστε σαν αφορμή το ποδόσφαιρο, μ’ ένα application!
Έχετε προσέξει πόσοι οπαδοί του ποδοσφαίρου έχουν αυξημένες –σε σχέση με τον μέσο όρο- γνώσεις γεωγραφίας; Το δημοφιλές άθλημα δεν ενώνει μόνο τους φιλάθλους, τους βοηθάει και να μάθουν πού βρίσκεται η κάθε χώρα, ποιες πόλεις βρίσκονται πού κ.ο.κ. Μιας και διανύουμε περίοδο ποδοσφαιρικού πυρετού, λοιπόν, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για ένα σύντομο μάθημα Γεωγραφίας, και συγκεκριμένα γνωριμίας με τα μεγαλύτερα μνημεία ανά τον κόσμο, κατεβάζοντας την εφαρμογή Wakatoon στο κινητό σας και ακολουθώντας τα εξής απλά βήματα για να παίξετε:
α. βρείτε στο super market της γειτονιάς σας τις κάρτες/ χώρες που περιλαμβάνονται στα πακέτα Danonino –κάθε κάρτα έχει ως θέμα μία χώρα κι ένα μνημείο της
β. αφήστε το παιδί να ζωγραφίσει την κάρτα όπως εκείνο θέλει
γ. φωτογραφίστε την κάρτα και
δ. αφού ανεβάσετε τη φωτογραφία, θα δείτε μαζί την κάρτα να ζωντανεύει (βλέποντας τα χρώματα που έχει διαλέξει το παιδί!) σ’ ένα εκπαιδευτικό αλλά και… ποδοσφαιρικό βίντεο που μιλάει για το μνημείο της εκάστοτε χώρας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το παιχνίδι εδώ.
Παίζω-διαβάζω-τραγουδάω-φτιάχνω
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή της εφαρμογής, κινηθείτε σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια και χαρίστε στο παιδί έναν κλασικό, πατροπαράδοτο κι αγαπημένο ηλεκτρονικό παντογνώστη γεωγραφίας ή κάποιο επιτραπέζιο που στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων γεωγραφίας όλης της οικογένειας. Ένας άτλαντας ειδικά φτιαγμένος για παιδιά, με κινούμενες εικόνες και έντονα χρώματα, μπορεί επίσης να κάνει τη διαδικασία πολύ πιο διασκεδαστική. Μπορείτε, επίσης, να εκμεταλλευτείτε την αγάπη του παιδιού για τα παζλ και να φτιάξετε μαζί κάποιο μικρό ή μεγάλο που εικονίζει τον παγκόσμιο χάρτη ή να μάθετε μαζί ένα τραγουδάκι που μαθαίνει τις χώρες στα παιδιά, όπως αυτό:
Αυτοσχέδια παιχνίδια γεωγραφίας
-Παιχνίδι με την υδρόγειο: ο ένας παίκτης κρατάει την υδρόγειο και τη γυρίζει και ο άλλος κλείνει τα μάτια και τοποθετεί απαλά τον δείκτη του στην υδρόγειο. Όταν ο παίκτης με τα κλειστά μάτια πει «Στοπ» ο άλλος σταματάει την υδρόγειο και μαζί πρέπει να βρουν το όνομα της χώρας, του ωκεανού ή της ηπείρου που δείχνει το δάχτυλο του δεύτερου παίκτη.
-Το παιχνίδι με τις πινέζες: Τυπώστε έναν παγκόσμιο χάρτη και τοποθετήστε (νοερά ή πολύ απαλά ώστε να μην τον τρυπήσετε) πινέζες σε έναν σχηματισμό της αρεσκείας σας –μπορούν, για παράδειγμα αν ενωθούν, να σχηματίζουν ένα τρίγωνο, ένα τετράγωνο ή το πρώτο γράμμα του ονόματος του παιδιού. Καταγράψτε τα σημεία-χώρες που βάλατε τις πινέζες. Τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι με το παιδί: δώστε του τις πινέζες και ζητήστε του να τις βάλει στο σημείο που βρίσκεται στον χάρτη η χώρα που του λέτε. Όταν τελειώσει, ζητήστε του να ενώσει με μαρκαδόρο τα σημεία και ρωτήστε ποιο σχήμα «αποκαλύφθηκε» στον χάρτη. Αν το σχήμα είναι αυτό που φτιάξατε αρχικά, τότε έχει βρει σωστά όλες τις χώρες και μπορεί να κερδίσει ένα μικρό βραβείο, όπως αυτοκολλητάκια, ένα μικρό γλυκό ή ό,τι άλλο νομίζετε.
Καλή διασκέδαση!