Ερώτηση:
Έχω έναν γιο 17 χρονών που φέτος δίνει Πανελλήνιες. Στην αρχή της χρονιάς δεν διάβαζε, μετά άρχισε να ασχολείται περισσότερο για 2-3 μήνες και μετά πάλι τα παράτησε. Του λέω να κάνει υπομονή λίγο ακόμα και να προσπαθήσει έστω και τελευταία στιγμή, αλλά δεν καταφέρνω τίποτα. Δεν ακούει. Κλείνεται στο δωμάτιό του, χαζεύει στο κινητό ή απλά κοιμάται και δεν ανοίγει βιβλίο ενώ έχει μπει στην τελική ευθεία. Του έχουμε πάρει την τηλεόραση και τον υπολογιστή από το δωμάτιο για να μην ξεμυαλίζεται αλλά και πάλι δεν είχε αποτέλεσμα αυτή η τακτική. Τι άλλο να κάνουμε; Δεν μπορεί να προσπαθήσει;Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ο γιος σας βρίσκεται σε μια φάση, που βιώνει πολλές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Στη φάση αυτή, καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του, γεγονός που του δημιουργεί έντονη αγωνία. Η αγωνία του αυτή, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική σας, ωστόσο έχει άλλο τρόπο να τη διαχειριστεί. Εσείς μπορεί να δίνετε συμβουλές, ενώ εκείνος να κλείνεται για να ηρεμήσει.
Είμαι βέβαιη πως έχετε ήδη πει πολλά στην προσπάθειά σας να τον κινητοποιήσετε. Επομένως, σας έχει ήδη ακούσει. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείστε λέγοντας τα ίδια, καθώς κι εκείνος θα αντιδράσει σε αυτό. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τον εμπιστευτείτε!
Στην φάση αυτή των Πανελληνιών, θα είστε βοηθητική εάν είστε τρυφερή μαζί του. Είναι μια φάση δύσκολη, κατά την οποία μπορεί οι υποψήφιοι να μην έχουν ξεκάθαρους στόχους. Είναι σύνηθες και ταιριάζει σε μια τέτοια περίσταση. Γεμίστε τον, λοιπόν, ευχές και αγάπη!.Έτσι θα καταλάβει πόσο σημαντικός και ικανός είναι και θα κινητοποιηθεί με τον τρόπο που επιθυμεί.
Η αγάπη και η κατανόησή σας θα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στο δικό του προχώρημα. Προσφέρετέ τα απλόχερα!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.