Τα συναισθήματά σας δεν είχαν ποτέ σημασία
Μπορεί να γυρίσατε χαρούμενοι από το σχολείο γιατί γράψατε άριστα στο διαγώνισμα των Μαθηματικών. Μπορεί να γυρίσατε στενοχωρημένοι γιατί μαλώσατε με την καλύτερή σας φίλη. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να θέλατε να μοιραστείτε αυτό που σας συνέβη με τη μαμά σας. Εκείνη, όμως, δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον. Ναι, μπορεί να σας φρόντιζε, να μαγείρευε, να καθάριζε κ.ο.κ. όμως στην ουσία δεν ενδιαφερόταν για το πώς πραγματικά νιώθατε. Πολύ απλά, πίστευε ότι δεν την αφορούσε και ότι δεν την επηρέαζε αφού δεν το πρόβλημά σας δεν σχετιζόταν με τον εαυτό της.
«Εσύ φταις που δεν χώρισα τον μπαμπά σου»...
... ή «που δεν ξαναέφτιαξα τη ζωή μου για σένα», ή «που δεν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο» ή «που δεν δούλεψα για να είμαι μαζί σου στο σπίτι»... Μία μαμά που φορτώνει το παιδί της τις δικές της επιλογές και αποφάσεις, είναι μια γυναίκα που δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της και που βλέπει το παιδί της σαν εμπόδιο για τη ζωή που ονειρευόταν να ζήσει και τελικά δεν έζησε.
Ήταν και είναι αγκιστρωμένη πάνω σας
Είτε μιλάμε για την παιδική είτε για την εφηβική ηλικία ή ακόμα και την ενήλικη ζωή σας. Χαρακτηριστικό μιας τέτοιας τοξικής μαμάς είναι ότι νιώθει το παιδί κτήμα της, δεν σέβεται τα όριά του, δεν το αφήνει να πάρει αποφάσεις και απορρίπτει οποιαδήποτε πιθανότητα ανεξαρτησίας και αυτονομίας του. Ακόμα και όταν το παιδί γίνει ενήλικας, η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται με λίγο διαφορετικό μοτίβο: παρεμβαίνοντας στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή.
*Φωτογραφία: practicalpainmanagement.com
Δεν συμφωνεί ποτέ με τις επιλογές σας
Ένας καλός γονιός μπορεί να μην συμφωνεί με τις επιλογές του παιδιού του, όμως τις στηρίζει. Ένας τοξικός γονιός, από την άλλη, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί συνεχώς κριτική στο παιδί του και να μην αποδέχεται ποτέ τις αποφάσεις του. Ακόμα και αν το παιδί ακολουθήσει τις επιταγές της μαμάς του, δεν θα είναι ποτέ τέλειο για εκείνη...
Ήταν, είναι και θα είναι το κέντρο του κόσμου
Επιζητά συνεχώς την προσοχή γιατί πολύ απλά πιστεύει ότι την αξίζει. Υποκρίνεται το «θύμα», χρησιμοποιεί χειριστικές φράσεις όπως «αδιαφορείς για την ίδια σου τη μητέρα;» και θεωρεί πως τα δικά της προβλήματα είναι υπεράνω όλων.
Ακόμα κι αν δεν πήρατε τη στοργή, τη στήριξη και την αγάπη που θέλατε απ’ τη μητέρα σας, μπορείτε να την δώσετε απλόχερα εσείς στα δικά σας παιδιά!