Ερώτηση:
Καλημέρα σας. H μικρή μου είναι 2 1/2 χρόνων και από τον Σεπτέμβριο πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Τις τελευταίες μέρες ζητάει συνέχεια τη γιαγιά της. Όταν γυρίζουμε από τη δουλειά είτε εγώ είτε ο σύζυγος μου, και πηγαίνουμε να την πάρουμε, φεύγουμε με τα χίλια ζόρια. Θέλει να μένει εκεί. Το πρωί που πηγαίνουμε σχολείο μου ζητάει τη γιαγιά, αλλά δεν αρνείται να πάει στο σχολείο. Κάποια απογεύματα που πηγαίνει στην άλλη γιαγιά, δεν τη θέλει. Εμένα μου λέει πολλές φορές ότι δεν με θέλει και θέλει τη γιαγιά, ότι το σπίτι της είναι στη γιαγιά και διάφορα άλλα τέτοια που η αλήθεια είναι πως με πληγώνουν. Δεν ξέρω τι να κάνω για να το αντιμετωπίσω.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, ήδη ξεκινούν να κάνουν την όποια διαφοροποίηση τους επιτρέπει η ηλικία τους και να ανοίγονται και προς άλλα πρόσωπα πέρα από τα γονεϊκά. Το άνοιγμά τους αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μαθαίνουν να αναπτύσσουν σχέσεις, να διεκδικούν, να μοιράζονται και να εντάσσονται σε διαφορετικά πλαίσια πέρα από το σπίτι τους. Ο παιδικός σταθμός συντελεί από την δική του πλευρά στην ανάπτυξη όλων αυτών, τα οποία εφαρμόζονται και σε άλλες σχέσεις, όπως με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.
Ο ρόλος σας ως μητέρα είναι τόσο σημαντικός, που είστε ασύγκριτη για την κόρη σας με οποιαδήποτε άλλη σχέση. Αυτό είναι ουσιαστικά που σας επικοινωνεί με τα λεγόμενά της. Σας λέει ότι είστε πολύ σημαντική και ζητάει την άδειά σας να αναπτύξει σχέσεις και με άλλα πρόσωπα. Εάν νιώσει ότι εσείς είστε ασφαλής, δεν απειλήστε από μια άλλη σχέση, τότε δεν θα έχει λόγο να επιμένει. Είναι πολύ καλό που έχει μια όμορφη σχέση με τη γιαγιά της, και μάλιστα είναι παρούσα στην καθημερινότητά της.
Χαρείτε την, ακούστε τι όμορφο έχει να σας πει και ταυτόχρονα καλέστε την να μοιραστείτε τον δικό σας χρόνο, γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.