Ερώτηση:
Η κόρη μου, 2,5 ετών, λέει ελάχιστες λέξεις και κάνει μικρές προτάσεις αλλά με δικές της λέξεις! Αισθάνομαι ότι μπροστά σε φίλους, ξένους ντρέπεται να μιλήσει και τα λέει χαμηλόφωνα. Βέβαια, εμείς την επιβραβεύουμε για κάθε κουβέντα. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να λυθεί η γλώσσα της αλλά και να μην ντρέπεται;Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Οι δεξιότητες και ικανότητες που κατακτά κάθε παιδί στο μεγάλωμά του, απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα ανάλογα με την ηλικία του και δεν αφορούν μεμονωμένες τιμές που εάν δεν κατακτηθούν, μας ανησυχούν.
Έτσι , λοιπόν, κοιτούμε αρχικά συνολικά το παιδί πώς αναπτύσσεται, εάν έχει την ικανότητα να επικοινωνεί, ακόμη και εάν δεν έχει ακόμη κατακτήσει τον λόγο πλήρως. Είναι σημαντικό σε ένα αρχικό επίπεδο να μιλάτε εσείς στο παιδί σας, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που μπορεί να κατανοήσει, αλλά στην κανονική του μορφή, δηλαδή όχι παιδικές λεξούλες. Σιγά- σιγά και με επανάληψη, θα τη μάθετε πώς να αξιοποιεί και τον λόγο της. Θα μπορούσε, επίσης, μια επίσκεψή σας σε έναν λογοπεδικό να είναι πολύ βοηθητική. Ο λογοπεδικός, αφού συζητήσει μαζί σας για τους προβληματισμούς σας και δίδοντάς του την εικόνα του παιδιού σας, θα περάσει σε κάποιες ασκήσεις αξιολόγησης που αφορούν την ηλικία της κόρης σας και θα σας κατευθύνει σύμφωνα με την εικόνα της πώς να κινηθείτε. Μπορεί να σας προτείνει κάποιες ασκήσεις που μπορείτε μαζί της να κάνετε στο σπίτι σας, ή ακόμη και κάποια λογοθεραπευτική παρέμβαση, εάν κρίνεται σκόπιμο κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη. Συνεχίζετε να την επιβραβεύετε για την προσπάθειά της και να βρίσκετε όμορφες αφορμές για της μιλάτε και να την μαθαίνετε λεξιλόγιο. Μια ωραία ιστορία που θα της διαβάζετε, μια βόλτα, το παιχνίδι μαζί της είναι καθημερινές αφορμές για να προχωράτε τη σχέση σας και αυτό να της δίνει δύναμη να χτίσει έναν ασφαλή εαυτό!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.