*Φωτογραφία: kaldascenter.com
Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Νικόλαος Τρίμης σε σχετικό άρθρο μας, αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η ηλικία του μωρού. Αν το βρέφος είναι νεογέννητο και ο αφαλός ακόμα δεν έχει «πέσει», η περιοχή αυτή δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το νερό, γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Και η εποχή, όμως, παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, τον χειμώνα, το μπάνιο μέχρι 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Αντίθετα, το καλοκαίρι, το καθημερινό μπάνιο είναι μια καλή λύση για να βοηθήσουμε το μωράκι μας να χαλαρώσει. Ειδικά από τους 3 μήνες, η διαδικασία του μπάνιου είναι ένας τρόπος αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο μωρό και στους γονείς και γίνεται πιο διασκεδαστική. Ωστόσο, η διάρκειά του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ουδέτερο PH, φιλικά για το δερματάκι των μωρών.
Τοπικό πλύσιμο και αλλαγή πάνας
Το μπάνιο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινά, όμως το τοπικό πλύσιμο σε κάθε αλλαγή πάνας θα μειώσει τις πιθανότητες να ερεθιστεί η περιοχή. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όμως όταν είστε στο σπίτι, μπορείτε να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού με χλιαρό νερό και κάποιο ειδικό σαπούνι, προσέχοντας όμως οι κινήσεις σας να έχουν φορά από μπροστά προς τα πίσω για να μην εξαπλωθούν τυχόν μικρόβια. Φροντίστε επίσης να ντύνετε το παιδί με φορμάκια που ανοίγουν από κάτω, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγάλετε όλα τα ρούχα του όταν το αλλάζετε.
Πώς να καθαρίσετε τα μάτια, τα αυτάκια και τη μύτη του μωρού
*Φωτογραφία: bebac.com
Εκτός από το σωματάκι και το πρόσωπο του μωρού, ο καθαρισμός των ματιών, της μύτης και των αυτιών είναι εξίσου σημαντικός, αν και κάποιοι γονείς τον αμελούν. Αυτό που δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι ο σωστός και καθημερινός καθαρισμός με φυσιολογικό ορό δρα προληπτικά ακόμα και για τις ασθένειες -ακόμα καλύτερα, μάλιστα, αν είναι και εύκολος για εμάς. Επομένως, γιατί να το ρισκάρετε και να μην προφυλάξετε το μωρό σας ακόμα κι από ένα κρυολόγημα που μπορεί να μην είναι σοβαρό, αλλά θα το ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο; Εφαρμόστε τον φυσιολογικό ορό στα ματάκια του μωρού βάζοντάς τον σε λίγο βαμβάκι, αν φοβάστε ότι το μικρό σας θα... αντισταθεί στην αμπούλα. Μετά, σειρά έχουν τα αυτάκια. Φροντίζετε να τα καθαρίζετε μόνο εξωτερικά και να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες. Μετά το μπάνιο και το λούσιμο, λοιπόν, σκουπίστε τα απαλά και απομακρύνετε την κυψελίδα με μια πετσέτα. Εναλλακτικά, μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε αμπούλες φυσιολογικού ορού που είναι κατάλληλες τόσο για τα μάτια όσο και για τα αυτιά.
Μετά τα μάτια, σειρά έχει η μύτη. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε για να εφαρμόσετε την αμπούλα θα είναι να κρατήσετε το μωράκι σας έτσι ώστε να έχει το κεφαλάκι του γερμένο ελαφρώς προς τα πίσω για να απομακρυνθούν αποτελεσματικά οι εκκρίσεις. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και ειδικά στην περίπτωση που έχει ήδη αρρωστήσει το μωρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά και έναν ρινικό αποφρακτήρα, με τον οποίο θα απομακρύνετε τη βλέννα.
Το κόψιμο των νυχιών
Όταν τα νυχάκια του μωρού έχουν μεγαλώσει, θα πρέπει να πάρετε... δυνάμεις και να τα κόψετε με προσοχή. Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να διαλέξετε μία ήρεμη στιγμή μέσα στη μέρα. Φροντίστε, λοιπόν, το μικρό σας να είναι ξεκούραστο και ταϊσμένο -μετά το μπάνιο ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί θα έχει ηρεμήσει. Στη συνέχεια, κρατήστε σταθερά τα δάχτυλά του και με το ειδικό ψαλιδάκι για βρέφη κόψτε «στρογγυλά» τα νυχάκια του μωρού και όχι σε ευθεία, για να μην σχηματιστούν αιχμηρές γωνίες που μπορεί να το τραυματίσουν. Αν προτιμάτε τον νυχοκόπτη, θα χρειαστεί να κάνετε τρεις διαδοχικές κινήσεις σε κάθε νύχι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία λίμα για μωρά έτσι ώστε απλώς να κονταίνετε τα νύχια του μωρού και να μην χρειαστεί να τα κόβετε.