*Φωτογραφία: veggiephile.files.wordpress.com
Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 μερίδες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ πράσο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
110 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μεσαία καρότα κομμένα σε στρογγυλά κομμάτια
10 φρέσκες (κομμένες, καθαρισμένες και έτοιμες, δηλαδή τις «καρδιές» τους) ή κατεψυγμένες αγκινάρες
100 γραμμάρια αρακά
250 ml νερό
2 κύβοι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (εδώ μπορείτε να δείτε πώς να τον φτιάξετε μόνη σας)
3 σκελίδες σκόρδο
3 πατάτες (κομμένες σε ίσα μεγέθη)
Τον χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
4-5 ματσάκια φρέσκο άνιθο
Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Αν επιλέξετε φρέσκες αγκινάρες, θα χρειαστεί να τις καθαρίσετε μόνη σας. Αφού τις κόψετε και έχουν μείνει μόνο οι καρδιές, βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με νερό, χυμό λεμονιών και λεμόνια μέχρι να βράσουν. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια:
Μόλις τελειώσετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
Βήμα 1ο
Σε ένα μεγάλο σκεύος βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια (το ξερό και τα φρέσκα) και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίξτε λίγο αλάτι.
Βήμα 2ο
Στη συνέχεια, προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά και τις καρδιές από τις αγκινάρες και σοτάρετε για ακόμα 3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα.
*Φωτογραφία: laurenaki.com
Βήμα 4ο
Έπειτα, ρίξτε το νερό και τον ζωμό και σκεπάστε το σκεύος με ένα καπάκι. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά. Θα καταλάβατε ότι τα λαχανικά είναι έτοιμα, αν τα «τσιμπάτε» εύκολα με το πιρούνι.
Βήμα 3ο
Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίξτε τον χυμό από τα λεμόνια και τον άνιθο και προσθέστε το πιπέρι. Ανακατέψτε προσεκτικά λίγο ακόμα και προσθέστε κι άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας, αν κρίνετε ότι χρειάζονται.
*Φωτογραφία: veggiephile.wordpress.com
Το καλό είναι ότι οι αγκινάρες αλά πολίτα τρώγονται τόσο ζεστές όσο και κρύες. Σερβίρετε με φέτα και ψωμί!
*Φωτογραφία: laurenaki.com
Πηγή: cookouvagia.com