Αν ανήκετε σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία νονάς, τότε λογικά ψάχνετε τρόπους να δώσετε ακόμα περισσότερη χαρά στο μικρό σας βαφτιστήρι.
Φέτος το Πάσχα, λοιπόν, μοιράστε χαμόγελα με τους παρακάτω τρόπους:
1. Οι λαμπάδες των παιδιών πρέπει να είναι παιδικές!
Μπορεί να είστε οπαδοί του minimal ή της παράδοσης, αλλά ένα μικρό παιδί σίγουρα δεν είναι. Φροντίστε, λοιπόν η λαμπάδα του να μην είναι ένα μονόχρωμο λιτό κι απέριττο κεράκι, αλλά πολύχρωμη, εντυπωσιακή, παιχνιδιάρικη και κοντά στα γούστα και τα «κολλήματά» του.
Και μιας και θίξαμε το ζήτημα της παιδικότητας, να σημειώσουμε κάτι ακόμα: ξέρετε πολλά παιδιά, που να συμπαθούν τη μαύρη σοκολάτα; Εμείς, όχι. Γι’ αυτό η ταπεινή μας σύσταση είναι η εξής: το φετινό πασχαλινό αυγό ας είναι από σοκολάτα γάλακτος.
2. Το δώρο είναι για το παιδί, όχι για τη μαμά
Συχνά οι θείες, οι νονές κι οι φίλοι, νιώθοντας κοντά στη μαμά και θέλοντας να καλύψουν τις ανάγκες της, παίρνουν δώρα όπως πετσέτες, σεντόνια κι άλλα βαρετά (για το παιδί) και χρήσιμα (για τη μαμά).
Φέτος, πάρτε στο παιδί ένα δώρο που θα ενθουσιάσει το ίδιο – κι ας μην είναι χρήσιμο για τη μαμά του. Από τα Playmobil και τα lego ως τα λούτρινα και τα puzzle, αν επισκεφτείτε το κατάλληλο κατάστημα αποκλείεται να μη βρείτε κάτι που θα του δώσει πραγματική χαρά – και, πιστέψτε μας, τα σεντόνια με ασορτί μαξιλαροθήκες δεν ανήκουν με τίποτα σ’ αυτήν την κατηγορία!
3. Πάσχα σημαίνει ποιοτικός χρόνος με τη νονά…
… γι’ αυτό μην περιοριστείτε σε μία επίσκεψη όπου θα δώσετε τα δώρα, θα του κάνετε ένα φιλικό ταπ-ταπ στην πλάτη και θα φύγετε, αλλά φροντίστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί, κάνοντας βόλτες, πηγαίνοντας σε λούνα παρκ και κούνιες και φιλοξενώντας το στο σπίτι σας. Το ομορφότερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε είναι ο χρόνος και το ενδιαφέρον σας γι’ αυτό. Όταν περάσουν τα χρόνια αυτές οι στιγμές είναι που θα θυμάται –όχι μια καθιερωμένη, τυπική επίσκεψη.
4. Αν οι γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο Πάσχα, δώστε εσείς!
Φυσικά και το Πάσχα δεν έχει το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων – δεν γιορτάζεται μια γέννηση, ούτε υπάρχει το καταναλωτικό όργιο του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, για ένα παιδί όλες οι αφορμές για δώρα, χαρά, στολισμό και κουβέντα είναι ευπρόσδεκτες, κι αν η μαμά κι ο μπαμπάς αδιαφορούν για τη γιορτή αυτή, δώστε της εσείς σημασία. Πώς;
-Πάρτε και διαβάστε στο παιδί βιβλία για το Πάσχα
-Εξηγήστε του τι γιορτάζουμε με απλά λόγια – αυτό το άρθρο μας θα βοηθήσει σημαντικά.
-Στολίστε το δωμάτιό του με αυγουλάκια, λαγουδάκια και πασχαλινά καλαθάκια.
5. Να είστε «εκεί» με χαμόγελο και συνέπεια…
Να δίνετε τον χρόνο σας με όρεξη και χαμόγελο – όχι με μιζέρια και εξαναγκασμό, που φαίνονται στο πρόσωπό σας. Το είπαμε και προηγουμένως: κανείς δεν συμπαθεί τις νονές-φαντάσματα, που έρχονται, βλέπουν και απέρχονται. Είτε είναι Πάσχα είτε όχι, είτε η σχέση σας με τους γονείς του παιδιού έχει αλλοιωθεί είτε όχι, είτε είναι ακόμα μικρό είτε έχει μεγαλώσει, μείνετε δίπλα του. Είναι πολύ ωραίο να σ’ αγαπούν σαν γονείς άνθρωποι που δεν είναι γονείς σου!