Ερώτηση:
Η κόρη μου 5,5 ετών τρίζει τα δοντάκια της στον ύπνο της. Πριν την βάλω για ύπνο, της βάζω χαλαρωτική μουσική και διαβάζουμε αλλά δεν βλέπω να έχει αποτέλεσμα. Πού μπορεί να οφείλετεαι Χρειάζεται να απευθυνθώ σε παιδοψυχολόγο, και γενικώς τι άλλο μπορώ να κάνω;Απάντηση:
*Φωτογραφία: i.huffpost.com
Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) είναι μια κατάσταση που παρατηρείται στο 15- 30% των παιδιών και συχνότερα στα μικρά, ηλικίας 4-5 ετών, αν και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών. Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά (πόνος σε δόντι ή γνάθο, κεφαλαλγία) ή ψυχολογικά (έντονο άγχος). Είναι μια συνήθεια που δεν ελέγχουν τα παιδιά και συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στο 90% των περιπτώσεων υποχωρεί μέχρι τα 10-12 έτη. Αν συνεχιστεί έντονα πέρα από αυτή την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των μόνιμων δοντιών.
Παρακολουθούμε το παιδί με σκοπό να εντοπίσουμε κάποιο οργανικό αίτιο (π.χ. δόντι που πονάει) ή κάποιον συγκεκριμένο στρεσογόνο παράγοντα. Προσπαθούμε να το χαλαρώσουμε πριν τον ύπνο με διάβασμα, χαμηλό φωτισμό, ίσως και μουσική. Αν ο βρουξισμός επιμένει, χρειάζεται αξιολόγηση από τον παιδο-οδοντίατρο. Σπάνια χρειάζεται κάποια οδοντιατρική θεραπεία, ενώ η χρήση νάρθηκα ίσως χρειαστεί, αν συνεχιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία.
Συνήθως δεν χρειάζεται παρέμβαση παιδοψυχολόγου, εκτός εάν εντοπίσουμε κάποιο συγκεκριμένο έντονο παράγοντα πρόκλησης άγχους π.χ. διαζύγιο γονέων, σχολικό εκφοβισμό κ.τ.λ.
* Η Φωφώ Νικολαΐδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων.