Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 2,5 ετών. Τις περισσότερες ώρες τις ημέρας είναι ήρεμη -παίζει και συνεργάζεται.Κάποιες στιγμές όμως -εγώ το ονομάζω «κρίση»- αλλάζει. Γίνεται επιθετική μαζί μας, πετάει τα παιχνίδια της. Προσπαθώ με διάφορους τρόπους: είτε κάνω πως απλά δεν δίνω βάση σε αυτό που κάνει είτε της φωνάζω και γενικότερα ψάχνω απεγνωσμένα τι είναι αυτό που της αλλάζει την συμπεριφορά την προκείμενη χρονική στιγμή!Απάντηση:
*Φωτογραφία: farm6.static.flickr.com
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες, ιδιαίτερα πριν αναπτύξουν το λόγο, βρίσκουν διάφορους τρόπους που έχουν διαθέσιμους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Οι τρόποι αυτοί, λόγω της μικρής τους ηλικίας, είναι περιορισμένοι. Έτσι λοιπόν, μπορούν να φωνάξουν, να κλάψουν, να γελάσουν και να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους, είτε για να προσεγγίσουν κάτι είτε για να το απομακρύνουν.
Στο ερώτημά σας, αντιλαμβάνομαι ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς της κόρης σας μάλλον συνδέεται και με αλλαγή στη διάθεσή της. Η διάθεση επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες όπως η κούραση, η όρεξη, το εάν έχει περάσει καλά την ημέρα της, ο ύπνος κ.ά. Έτσι λοιπόν, μπορεί κάθε φορά να είναι κάτι διαφορετικό που να το εκφράζει με άλλον τρόπο και να σας δυσκολεύει να την καταλάβετε. Αυτό που θα ήταν πολύ βοηθητικό και για εσάς αλλά και για εκείνη, είναι να κρατήσετε σταθερό τον δικό σας τρόπο ανταπόκρισης στην αντίδρασή της. Για παράδειγμα θα ήταν πολύ χρήσιμο να μείνετε τρυφερή και να τη ρωτήσετε τι είναι εκείνο που θέλει ή εκείνο που τη δυσκολεύει ώστε να τη φροντίσετε. Έτσι εκείνη μαθαίνει να επικοινωνεί αξιοποιώντας όποιον τρόπο έχει στη διάθεσή της κι εσείς φροντίζετε να τη διδάσκετε έναν τρόπο που και για εσάς είναι λειτουργικός!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.