Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναικολόγοι προκαλούν τον τοκετό πριν τις 42 εβδομάδες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που οι έγκυες, περιμένοντας να προκληθεί φυσιολογικά ο τοκετός, ξεπερνούν τις 43 εβδομάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας, οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της παράτασης μιας εγκυμοσύνης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες έχουν, εφόσον το επιθυμούν, δικαίωμα να μην υποβάλλονται σε τεχνητούς πόνους και να παρατείνουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι ο τοκετός να έρθει φυσικά.
Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 μωρά βρήκε ότι όσα γεννήθηκαν μετά την 42η εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, σε αντίθεση με αυτά που γεννήθηκαν κοντά στην ημερομηνία τοκετού, ενώ είχαν διπλάσιο κίνδυνο για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.
Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Hanan El Marroun, από το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής της Κλινικής Erasmus MC-Sophia του Rotterdam, είπε ότι τόσο οι καθυστερημένοι όσο και οι πρόωροι τοκετοί δείχνουν να σχετίζονται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.
Όπως είπε σχετικά στο BBC News, «κάθε έγκυος γνωρίζει ότι αν το παιδί γεννηθεί νωρίτερα δεν είναι καλό. Γιατί δεν σκέφτεται ότι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να έχει και μία καθυστερημένη εγκυμοσύνη;». Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τους καθυστερημένους τοκετούς είναι ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιγένειας και η δυσκολία στη γέννα όταν το μωρό είναι μεγάλο.
Ωστόσο, στην Ολλανδία τουλάχιστον, υπάρχουν συμβουλευτικές ομάδες μαμάδων ονόματι «μαμάδες 10μηνίτικων», οι οποίες πιστεύουν ότι το μωρό θα έρθει στην ώρα του και αποφεύγουν τις ιατρικές παρεμβάσεις. «Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει, τουλάχιστον, να γνωρίζουν τους κινδύνους που η απόφαση αυτή μπορεί να επιφέρει σε αυτές και το μωρό τους», τονίζει η Dr. El Marroun.
Πηγή: BBC