Ερώτηση:
Ο μεγάλος μου γιος, 8 χρόνων, ξυπνάει σχεδόν κάθε βράδυ με «νυχτερινούς τρόμους». Αυτό είχε ξεκινήσει σε μικρότερη ηλικία αλλά κάποια στιγμή το σταμάτησε ξαφνικά. Το ξεκίνησε πάλι το καλοκαίρι για ένα μικρό διάστημα και έχουμε τώρα 2 βδομάδες που ξυπνάει πάλι σχεδόν κάθε βράδυ και κάνει εμετό, υπνοβατεί και παραμιλάει κλαίγοντας και αναφέρεται πάντα στο πρόσωπό μου. Ποια είναι γνώμη σας και τι θα μπορούσα να κάνω για να τον βοηθήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Απάντηση:
*Φωτογραφία: keepkidssafe.org
Αγαπητή αναγνώστρια,
Οι διαταραχές στον ύπνο των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους γονείς. Όπως πολύ σωστά παρατηρείτε από τη δική σας περίπτωση, η δυσκολία έχει κάποια εξελικτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί που έχει αντιμετωπίσει δυσκολία στον ύπνο του σε μικρότερη ηλικία, είναι πιθανότερο αργότερα να εμφανίσει ξανά κάποια δυσκολία διαφορετικής μορφής. Τα θέματα αυτά, παρόλο που εγείρουν έντονη ανησυχία για την οικογένεια, έχουν καλή πρόγνωση και με καλή φροντίδα, μειώνονται έως και εξαλείφονται.
Στη σχολική ηλικία του γιου σας, συνήθως η επανεμφάνιση των νυχτερινών τρόμων σχετίζονται με έντονη κόπωση και stress. Έτσι λοιπόν, έχετε να φροντίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα πριν την ώρα του ύπνου, όσο μπορείτε το παιδί να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με στρεσογόνα ερεθίσματα και καταστάσεις. Όσο αφορά το θέμα της υπνοβασίας, 15% των παιδιών ηλικίας 4-12 ετών έχουν ένα επεισόδιο υπνοβασίας την εβδομάδα. Τα παιδιά αυτά έχουν συνήθως οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή πολύ συχνά κάποιος από τους γονείς επίσης υπνοβατούσε. Χρειάζεται για την ασφάλεια του παιδιού να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον αρκετά ασφαλές καθώς κατά τη διάρκεια του υπνοβατικού επεισοδίου υπάρχει κακός συντονισμός κινήσεων και είναι πιθανό να χτυπήσει. Σε περίπτωση που κρίνεται επικίνδυνο για το παιδί μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχίατρο, καθώς υπάρχει και δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει την ένταση αλλά και τη συχνότητα των επεισοδίων. Φυσικά είναι στην κρίση του ιατρού εάν κρίνεται ωφέλιμη για το παιδί μια τέτοια παρέμβαση.
Αρχικά λοιπόν τον φροντίζετε, του διαβάζετε κάτι όμορφο πριν τον ύπνο και απομακρύνεται από το χώρο ό,τι μπορεί να τον δυσκολέψει. Στην πορεία, ανάλογα με την εξέλιξη, προχωράτε παίρνοντας νέες αποφάσεις εάν χρειαστεί ή στηρίζοντας τις υπάρχουσες, εάν είναι αποτελεσματικές!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.