Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η κόρη μου, 3,5 ετών τώρα, ξεκίνησε παιδικό σταθμό αρχές Σεπτεμβρίου. Τον Ιούνιο μετακομίσαμε σε άλλη πόλη και οι αλλαγές που αντιμετωπίζει είναι πολλές. Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό κύλησε σχετικά ομαλά. Τώρα ξεκινάει με χαρά το πρωί, κάποιες στιγμές κλαίει και με ζητάει, αλλά γενικά φαίνεται να περνά καλά. Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά είναι η προσκόλλησή της σε μένα. Θέλει να κάνει τα πάντα μαζί μου. Ακόμα και στον ύπνο της ξυπνά και με ζητάει. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η προσκόλληση είναι φυσιολογική και αναμενόμενη ή θα πρέπει να με ανησυχήσει; Να σημειώσω πως δεν δουλεύω και όλος ο χρόνος μου, καθώς και ο ελεύθερος χρόνος του μπαμπά είναι αφιερωμένος στη μικρή. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η σχέση μητέρας παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική καθόλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμη σπουδαιότερη κατά τα παιδικά χρόνια. Μέσα από την ασφάλεια που δίνει η σχέση αυτή στα παιδιά, όπως φυσικά και η σχέση με τον πατέρα, γνωρίζουν τον υπόλοιπο κόσμο και στην πορεία αποφασίζουν πόσο θα ανοιχτούν σε αυτόν ή πόσο θα κλειστούν. Στην πορεία λοιπόν αυτή της αναγνώρισης του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια συμπεριφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική ή μη φυσιολογική αν εξεταστεί έξω από το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται.
Στο ερώτημά σας, λοιπόν, αναφέρετε ήδη αλλαγές σε πολλά επίπεδα για όλη την οικογένεια. Αλλαγή τόπου, αλλαγή προσώπων, αλλαγή σχέσεων, αλλαγή σχολείου, αλλαγή ωραρίου, αλλαγή φάσης, οικονομική αλλαγή και άλλα… Ίσως και ο λόγος που σας οδήγησε σε τόσες αλλαγές να έχει σημαντικό ρόλο.
Μέσα λοιπόν σε τόσο διαφορετικά νέα δεδομένα, είναι φυσιολογικό η κόρη σας να στρέφεται στο σταθερό πρόσωπο αναφοράς της, δηλαδή εσάς. Η ασφάλεια, η σιγουριά, η σταθερότητα αυτής της σχέσης της δίνουν πολύτιμα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές. Ο χρόνος από τη στιγμή που ξεκίνησε παιδικό σταθμό είναι ακόμη σύντομος και χρειάζεται να είστε πολύ παρούσα και διαθέσιμη για να λάβει ασφάλεια και να μπορέσει να ανοιχτεί και έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού. Πολλή αγάπη λοιπόν και τρυφερότητα έχετε να δώσετε προς το παρόν. Αν παρόλα αυτά, εσείς είστε τρυφερή και υποστηρικτική, και με το πέρασμα του χρόνου βλέπετε ότι το κορίτσι σας δυσκολεύεται να ανοιχτεί και σε άλλες σχέσεις, όπως με τη δασκάλα της ή με άλλα παιδιά, τότε ίσως χρειαστεί να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να του δώσετε περισσότερα στοιχεία ώστε να σας βοηθήσει στο πώς θα προχωρήσετε.
Μην ξεχνάτε ότι εκτός από την αγωνία σας για το δικό της προχώρημα, έχετε να φροντίσετε και το δικό σας. Οποιαδήποτε φροντίδα σε τόσα νέα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ βοηθητική.
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.