Προσοχή στο κλιματιστικό
Έχει αποδειχθεί ότι τα κακώς συντηρημένα κλιματιστικά έχουν μερίδιο ευθύνης για τα «καλοκαιρινά κρυολογήματα». Προτιμήστε, λοιπόν, να μην ανάβετε το κλιματιστικό του παιδιού τουλάχιστον όσο είναι άρρωστο αλλά ακόμα και αφού γίνει καλά, βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει είτε εσείς οι ίδιοι είτε οι ειδικοί τα φίλτρα του κλιματιστικού. Εξάλλου, ακόμα δεν έχει αρχίσει η πολλή και ανυπόφορη ζέστη. Να θυμάστε επίσης, ότι ο σωστός αερισμός των χώρων είναι απαραίτητος για να απομακρύνει τα μικρόβια.
Πολλά υγρά αλλά όχι παγωμένα, ούτε καυτά
Η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποτρέψετε. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει αρκετά υγρά, που διευκολύνουν την απόχρεμψη του λαιμού και που φυσικά ενυδατώνουν τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να είναι ούτε ζεστά (εξάλλου ποιος θ’ άντεχε να πιει ζεστό τσάι με τόση ζέστη;), αλλά ούτε κρύα. Οι φυσικοί χυμοί και ειδικά από εσπεριδοειδή φρούτα, είναι η καλύτερη λύση, όμως θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι αρκετά πικροί- γι’ αυτό, όταν επιλέγετε τα φρούτα για να τους φτιάξετε, πρέπει να είστε διπλά προσεκτική.
*Φωτογραφία: fitnesspell.com
«Φάε παιδί μου…»
Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για να δυναμώσει ο οργανισμός του παιδιού, όμως οι σούπες δεν είναι μια (τουλάχιστον) ευχάριστη επιλογή για το καλοκαίρι. Το διαιτολόγιο του παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει μαλακές και «εύκολες» τροφές που ήδη τρώει, όπως: τα μακαρόνια και το ρύζι, το κοτόπουλο, ακόμα και τα κλασικά τοστ. Από φρούτα, οι μπανάνες είναι η πιο σίγουρη επιλογή, όμως αν είστε απ’ τις λίγες τυχερές μαμάδες που δεν ικετεύουν τα παιδιά τους να φάνε φρούτα, βάλτε στο μενού και άλλα, εύκολα στην κατάποση. Οι φράουλες και τα κεράσια (αφού βγάλετε το κουκούτσι τους), για παράδειγμα, είναι γευστικά και θρεπτικά -θα πρέπει όμως κι αυτά να μην είναι παγωμένα.
Όχι στην έντονη δραστηριότητα
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να συγκρατήσουμε τα παιδιά όταν θέλουν να βγουν έξω να τρέξουν, να παίξουν και να ιδρώσουν, όμως τις μέρες του κρυολογήματος, η ανάπαυση είναι απαραίτητη για να δυναμώσει ο οργανισμός και να καταπολεμήσει το κρυολόγημα πριν εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Σε σχετικό άρθρο μας θα δείτε πώς μπορείτε να ψυχαγωγήσετε το παιδί στο σπίτι όσο είναι άρρωστο.
Προσέχετε τι χορηγείτε στο παιδί
Τα αναλγητικά θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όμως και πάλι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μην τα χορηγήσετε στο παιδί εξ΄ αρχής, αλλά αφού δείτε ότι η διάθεση του παιδιού «πέφτει». Φροντίστε, επίσης, να τηρείτε τη δοσολογία αλλά και τη συχνότητα όπως αναγράφονται στις οδηγίες της συσκευασίας, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, για να μην το παρακάνετε. Γενικά, η παρακεταμόλη που περιέχεται στα περισσότερα αναλγητικά ενδείκνυται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στα παιδιά.
Η αντιβίωση, όπως θα δείτε και σε παλαιότερο άρθρο μας, επίσης, είναι απαγορευτική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται στο παιδί για την αντιμετώπιση ενός απλού κρυολογήματος. Το μόνο που καταφέρνετε έτσι είναι να επιβαρύνετε τον οργανισμό του, αφού τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Αλλά και το ντύσιμό του
Οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να λένε ότι πρέπει να ντυθούμε πολύ ζεστά για να μας περάσει το κρυολόγημα. Όμως, αυτό δεν ισχύει και οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να ντυνόμαστε τόσο ώστε να μην ιδρώνουμε- ο ιδρώτας μας κάνει πιο επιρρεπείς στους ιούς. Γι’ αυτό, και ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να μην «κουκουλώνετε» το παιδί με πολλά ρούχα. Αντίθετα, προτιμήστε τα δροσερά ρούχα που δεν θα του προκαλέσουν επιπλέον δυσφορία.