Ερώτηση:
Καλημέρα! Ο γιος μου είναι 18 μηνών. Το πρόβλημά μας είναι ότι χτυπάει όταν είναι χαρούμενος και όταν νευριάζει. Μόλις περνάμε την πόρτα του σπιτιού της γιαγιάς για να τον αφήσω και να πάω στη δουλειά, μου δίνει σφαλιάρα. Το ίδιο και στην παιδική χαρά με τα παιδάκια.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας. Όπως έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, οι ηλικίες κατά τις οποίες ο λόγος των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί καλά έτσι ώστε να μπορούν να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, είναι εκείνες που συχνά χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο για να εκδηλώσουν τα παραπάνω. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ωστόσο θα πρέπει να διδαχθούν πώς αλλιώς γίνεται προκειμένου να αλλάξει αυτός ο τρόπος. Όσο η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται και το παιδί καταγράφει ότι παίρνετε το μήνυμα που σας στέλνει, τόσο η συμπεριφορά καθιερώνεται σαν επιτυχημένη μέθοδος επικοινωνίας. Στο παράδειγμά σας, εάν κάθε φορά που εκείνος χτυπάει, εσείς ενεργοποιήστε γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι χαρούμενος ή νευριασμένος όπως είπατε, τόσο θα χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να εκφράσει χαρά ή θυμό.
Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να του διδάξετε νέους τρόπους, πιο λειτουργικούς. Καθώς η ηλικία του προχωρά και οι ικανότητές του αυξάνουν μέρα με την ημέρα, έχετε πολλούς τρόπους αυτό να το καταφέρετε.
Χρειάζονται δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για προχωρήσετε καλά. Πρώτα, να του δείξετε τον δικό σας τρόπο έκφρασης. Τα παιδιά, σε κάθε ηλικία, κοιτούν τους γονείς με πολλή αγωνία. Πώς το κάνουν εκείνοι; Εκδηλώστε του λοιπόν τη χαρά σας ή τη δυσκολία σας με ένα τρόπο λειτουργικό, χωρίς χτυπήματα, για να του δώσετε πρότυπο. Έπειτα, χρειάζεται επανάληψη με κάθε αφορμή για να αφομοιωθεί η νέα εμπειρία και να γίνει γνώση. Αφιερώστε χρόνο σε αυτό και με τρυφερότητα επιμείνετε, καθώς εσείς ξέρετε τον τρόπο και χρειάζεται να του τον δείξετε.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr