Ερώτηση:
Με τα πεθερικά μου μένουμε πάνω-κάτω και ο μικρός μου -3 ετών- είναι κολλημένος με την πεθερά μου. Όταν είμαστε μαζί, με αγκαλιάζει και με φιλάει, αλλά μόλις τη δει δεν ξεκολλάει από πάνω της, σαν να μην υπάρχω! Τον παίρνει κάτω, στο σπίτι της, και μετά για να τον πάρω, δίνω μάχη -με διώχνει και με χτυπάει. Με στενοχωρεί πολύ αυτό.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η σχέση σας με το παιδί, δεν μπορεί να δρα αντιστρόφως ανάλογα με τη σχέση του με τη γιαγιά του. Δηλαδή το ότι έχει καλή σχέση με την πεθερά σας, δεν σημαίνει ότι είναι λόγος που στερεί σε εσάς την καλή σχέση μεταξύ σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα αγάπης που παράγεται και άρα επιλέγει πού θα την καταναλώσει. Η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια είναι υπέροχα συναισθήματα τα οποία μπορεί να βιώνει το παιδί σας σε όλες του τις σημαντικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της δικής σας και της σχέσης του με τους παππούδες. Επομένως, δεν μπορεί να είναι στόχος να «μειώσει» αυτή τη σχέση προκειμένου να τον αισθάνεστε πιο κοντά σας. Αντιθέτως, η φροντίδα της μεταξύ σας σχέσης γίνεται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες και μάλιστα όταν υπάρχουν καλές σχέσεις, αυτές δρουν βοηθητικά.
Στην ηλικιακή φάση αυτή, η απομάκρυνση από τη δυαδική σχέση μητέρας-παιδιού είναι αναμενόμενη, καθώς το παιδί κάνει τα πρώτα βήματα αυτονόμησής του και προσπαθεί να αναπτύξει και άλλες δεξιότητες. Στην επόμενη φάση, αυτή την απόσταση από την μητέρα, θα την καλύψουν οι συμμαθητές και η ομάδα συνομηλίκων που θα του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην παρούσα φάση, ο πιο κοντινός γεωγραφικά σημαντικός άνθρωπος, εκτός από εσάς, είναι η γιαγιά του, επομένως είναι όμορφο που μπορεί να αναπτύξει κοντινή σχέση μαζί της! Αυτό στην πορεία θα διαφοροποιηθεί, όχι γιατί η σχέση θα χαλάσει, αλλά γιατί θα εμπλέξει και άλλους ανθρώπους σιγά σιγά στη ζωή του.
Όσες σχέσεις και αν προστεθούν, η σχέση η δική σας με το παιδί σας είναι μοναδική! Χαρείτε την, αξιοποιήστε την και προχωρήστε την.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr