Ερώτηση:
Η 2 ετών κόρη μου είναι ζωηρό παιδάκι αλλά όχι άτακτη. Έχει όμως την συνήθεια από πολύ πιο μικρή να πετά πράγματα, είτε το κάνει από χαρά είτε από θυμό ή για να τραβήξει την προσοχή. Το κάνει κυρίως όταν τρώει, ρίχνοντας πράγματα μέσα στο φαγητό. Δοκίμασα με όμορφο τρόπο , την μάλωσα, της χτύπησα το χεράκι αλλά τίποτα. Ανησυχώ μήπως το κάνει και στο σχολείο στα παιδάκια, γιατί δεν βλέπω διάθεση να το σταματήσει. Ευχαριστώ.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ηλικία των 2 ετών είναι μια σημαντική αναπτυξιακή φάση κατά την οποία το παιδί ξεκινά να μπαίνει στην διαδικασία εκκμάθησης κανόνων από τους γονείς. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, ενεργητικά και «επιθετικά» ακόμα θα λέγαμε με κάποια αντικείμενα. Πιάνουν συνέχεια πράγματα, τα σκίζουν και τα πετούν. Αυτός είναι ο τρόπος που σε αυτήν τη φάση αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, προκειμένου να τον γνωρίσουν και να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι γονείς λοιπόν σε αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς μπορούν να διδάξουν στο παιδί τους, με επανάληψη από καθημερινές αφορμές, κανόνες και απαγορεύσεις προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους στην προσπάθειά του αυτή να μάθει. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς δείχνουν ουσιαστικά στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο αναμένουν εκείνοι να συμπεριφερθεί. Αυτός ο τρόπος, λοιπόν, χρειάζεται να είναι ανάλογος της ηλικίας του παιδιού. Στο παράδειγμα που δίνετε, είναι όμορφο που μιλάτε μαζί της και της εξηγείτε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει, ωστόσο σε αργότερη φάση θα κατακτήσει αυτή την ικανότητα. Δηλαδή, εσείς οφείλετε να εισάγετε τον κανόνα και να τον επαναλάβετε όμορφα για να τον καταλάβει, όμως θα τον κατακτήσει αργότερα, διότι τώρα μπορεί να σας ακούσει αλλά δεν μπορεί ακόμη να εφαρμόσει αυτό που την διδάσκετε.
Αν ανησυχείτε λοιπόν για το εάν θα έχει αυτή την συμπεριφορά αργότερα στο σχολείο, τότε σας απαντώ ότι θα είναι σε άλλη ηλικία οπότε θα έχει κατακτήσει τα θέματα πειθαρχίας και συμμόρφωσης, οπότε αν όλα πάνε καλά, δεν αναμένουμε τέτοια αντίδραση. Εάν πηγαίνει σε αυτήν την ηλικία σε παιδικό σταθμό και αναρωτιέστε πώς συμπεριφέρεται στα άλλα παιδιά, τότε ρωτήστε τη δασκάλα της και μάλιστα ζητήστε της να το δουλέψετε από κοινού το θέμα αυτό, έτσι ώστε να βοηθήσετε την κόρη σας να το κατανοήσει πιο εύκολα.
Δεν είναι λοιπόν θέμα διάθεσης, αλλά προς το παρόν ικανότητας. Οι ικανότητες σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν καθημερινά και εμπλουτίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αν ωστόσο δείτε πως αργότερα αυτή η στάση δεν εξελίσσεται, τότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για διερεύνηση του θέματος. Προς το παρόν την καλή δουλειά έχετε δυνατότητα να την κάνετε εσείς!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr