Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω δυο παιδιά, έναν γιο 3 ετών και μία κόρη 17 μηνών. Ο γιος μου λατρεύει την κουνιάδα μου (δηλαδή τη θεία του), η οποία είναι 40 ετών (είναι ανύπαντρη, δεν δουλεύει, δεν έχει παιδιά και ζει λίγο στον κόσμο της, εννοώ σαν να έχει σταματήσει να μεγαλώνει, σαν να έχει μείνει 10χρονο παιδάκι. Έχει δε κόλλημα με τη μαμά της, ενώ είναι και πολύ κλαψιάρα. Το μόνο που ακούει από αυτήν συνέχεια, είναι «είμαι κουρασμένη», «έχω μιμί», «πονάω», «δεν έχω κοιμηθεί» κ.τ.λ.) Η κουνιάδα μου ζει απέναντι από το σπίτι μας. Όποτε είναι μαζί της ο μικρός, δεν θέλει τίποτα και κανέναν, ούτε εμένα. Θέλει να είναι μόνο μαζί της και δεν την αφήνει να φύγει μέχρι το βράδυ, μέχρι να τον πάρει ο ύπνος. Αν την δει και αυτή δεν έρθει ή έρθει και μετά φύγει, τότε ο μικρός θα κλαίει ασταμάτητα, μέχρι να γυρίσει πίσω. Η ερώτησή μου είναι: Γιατί την αγαπάει τόσο πολύ; Και τι είναι καλύτερο για το παιδί: Να την βλέπει συχνά ή καλύτερα λιγότερο;Απάντηση:
*Φωτογραφία: amazonaws.com
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά στην ηλικία του γιου σας, είναι στο ξεκίνημα ουσιαστικά της εξερεύνησης του κόσμου γύρω τους. Η συμβολή των γονέων σε αυτό, όπως και σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, είναι πολύ σημαντική. Οι γονείς είναι εκείνοι που μέσα από την εμπειρία τους και την καλή τους διάθεση θα απαντούν στα ερωτήματα που το παιδί θέτει και θα δρομολογούν το προχώρημά του. Ως προς το «άνοιγμα» που κάνουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή και τη διάθεση αυτονόμησής τους, οι γονείς είναι επιθυμητό να κρατήσουν μια στάση και συμπεριφορά προς το παιδί που θα το βοηθήσει να συνδυάσει την τήρηση κανόνων που οι ίδιοι θέτουν με την ενίσχυση της αυτονομίας που το παιδί έχει ανάγκη. Με άλλα λόγια, το παιδί της ηλικίας αυτής δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, παρά να ακολουθεί τις δικές σας. Οι δικές σας αποφάσεις ωστόσο λαμβάνονται με κριτήριο την επιθυμία του παιδιού και τη δική σας ευθύνη για το προχώρημά του.
Μια καλή σχέση είναι πάντα όφελος για ένα παιδί, και όχι μόνο. Πολλές καλές σχέσεις ισούνται με πολλαπλά οφέλη. Μιλήσατε εκτενώς για τη σχέση του παιδιού με τη θεία του. Κάτι θα κερδίζει. Αυτό δεν μπορεί να είναι απειλητικό για εσάς, ούτε να σας στερεί δυνατοτήτων εξέλιξης.
Στόχος δεν είναι να κόψετε μια σχέση, ακόμη και αν παρά το όφελος υπάρχουν δυσκολίες. Στόχος είναι να ενισχύσετε τις υπόλοιπες! Φροντίστε τη σχέση με το γιο σας, ξεχωριστά. Η αποκλειστικότητα που θα του δώσετε τώρα που έχετε και δεύτερο παιδί του είναι απαραίτητη για να νιώσει ξεχωριστός! Φροντίστε τη σχέση με τα παιδιά σας, που τόσο πολύ σημαντική τους είστε! Μέσα από την εμπειρία της δικής σας σχέσης τα βοηθάτε να μάθουν να σχετίζονται και με τους άλλους ανθρώπους. Τελευταίο, μα σημαντικότατο: φροντίστε τη σχέση με τον άντρα σας. Μια καλή σχέση με τη θεία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να «κλέψετε» χρόνο μεταξύ σας. Συμφωνείτε;
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.