Ερώτηση:
Έχω μια μικρούλα 5 περίπου χρονών. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι θέλει να φύγει από το σπίτι και να βρει μια άλλη μαμά και άλλο μπαμπά. Το πρωί είχε προηγηθεί αντιπαράθεση γιατί ήθελε να κάνει «κακάκια», κάτι που σήμαινε ότι θα αργούσαμε υπερβολικά στο σχολείο και φυσικά και εγώ στη δουλειά. Έτσι της είπα έντονα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και να κάνει στο σχολείο, διότι δεν μπορεί κάθε πρωί να καθυστερώ στη δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν το παραπάνω, και μάλιστα όταν τη ρώτησα γιατί νιώθει έτσι, μου είπε ότι δεν της έχω εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω πώς να χειριστώ την όλη κατάσταση. Η μικρή είναι κολλημένη πάνω μας, φοράει ακόμα πιπίλα και τα βράδια πάντα έρχεται στο κρεβάτι μας για να συνεχίσει τον ύπνο της. Νιώθω ότι έχω χάσει το παιδί μου.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το μεγάλωμα των παιδιών απαιτεί συνεχώς αλλαγές. Κάθε νέα δεξιότητα που έχει κατακτηθεί, εάν δεν προχωρήσει, μοιάζει με περιορισμό και όχι με ελευθερία. Επομένως, οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και αυτό είναι μόνο καλό.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρετε, μοιάζει να είναι ακόμη μια έκφραση μιας γενικότερης δυσκολίας που αυτή τη στιγμή υπάρχει και ζητά απάντηση, δηλαδή προχώρημα. Η δυσκολία στον αποχωρισμό, στον ύπνο και στην πιπίλα, λοιπόν, είναι όλα θέματα προς επαναδιαπραγμάτευση. Σε κάθε αναπτυξιακή φάση, οι γονείς είναι εκείνοι που θα εισάγουν και θα υποστηρίξουν την νέα ικανότητα του παιδιού. Το παιδί δεν θα ζητήσει από μόνο του. Για παράδειγμα, όταν εισάγατε τη στερεά τροφή, το κάνατε εσείς οι γονείς, επειδή το παιδί σας μπορούσε πια να τραφεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα σας ζητούσε εκείνο την αλλαγή. Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να εισάγετε τα νέα δεδομένα αυτής της φάσης και να την εμπιστευτείτε- ότι όχι απλά θα τα καταφέρει, αλλά ότι είναι η πιο λειτουργική πρόταση για την ίδια και για εσάς. Τα θέματα στα οποία τώρα υπάρχει δυσκολία, χρειάζεται να τα φροντίσετε, να της δείξετε και να υποστηρίξετε τον «νέο τρόπο», έτσι ώστε να είστε ήσυχοι και ευχαριστημένοι και εσείς ως γονείς αλλά και η κόρη σας.
Ανοίξτε το δρόμο για μια νέα εποχή και μια νέα σχέση με το παιδί σας. Δώστε της νέους γονείς, δηλαδή εσάς!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr