Πρόσκληση σε παιδικό πάρτι: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Πρόσκληση σε παιδικό πάρτι: Τι επιτρέπεται και τι όχι
Load more
Με την είσοδο του παιδιού στην πρώτη σχολική ηλικία, ξεκινά κάπως πιο επίσημα και η κοινωνική του ζωή. Το παιδί συναναστρέφεται άλλα παιδιά χωρίς την δική σας παρουσία και καθοδήγηση, αποκτά φίλους, συνειδητοποιεί ότι ίσως με κάποια άτομα να μην ταιριάζει τόσο, και σταδιακά μεταφέρει και σε εσάς, στο σπίτι, τα συναισθήματά του για τις νέες του συναναστροφές. Και κάπου εκεί ξεκινάνε και τα πρώτα παιδικά πάρτι…

Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται στο άκουσμα της λέξης «πάρτι»; Και πώς όχι, άλλωστε, αφού ειδικά τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για μικρές υπερπαραγωγές, είτε στο σπίτι είτε εκτός, με εντυπωσιακές τούρτες, μπαλόνια, συχνά ανιματέρ και πινιάτες (πού να τα φανταζόμασταν εμείς όλα αυτά όταν ήμασταν παιδιά;). Όπως οποιαδήποτε άλλη κοινωνική εκδήλωση, όμως, απαιτούν και αυτά ορισμένους άγραφους «κανόνες» για να διεξαχθούν ομαλά και να περάσουν όλοι καλά, χωρίς κάποιος να έρθει σε δύσκολη θέση ή -ακόμα χειρότερα- να στεναχωρηθεί. Είστε βέβαιοι ότι τους γνωρίζετε;

Οι καλεσμένοι

Πρέπει να καλέσετε όλη την τάξη;



Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε όλοι την τάξη του παιδιού σας στο πάρτι, αν αυτό δεν εξυπηρετεί την οικογένειά σας. Στην Αμερική πολλοί γονείς ακολουθούν έναν συγκεκριμένο κανόνα ως προς τους μικρούς καλεσμένους των παιδιών τους, τον «ηλικία συν ένα». Δηλαδή, για ένα παιδί 4 ετών, οι μικροί καλεσμένοι θα είναι πέντε. Άλλοι γονείς θέτουν στο παιδί το όριο της μισής τάξης ή του ίδιου φύλου.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το παιδί δεν καλέσει όλη την τάξη, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι χρειάζεται να είναι διακριτικό και να μη «βγάλει» ανακοίνωση σε όλους για το πάρτι, π.χ. «κάνω πάρτι, αλλά εσένα δεν θα σε καλέσω», γιατί σίγουρα κάποια παιδιά θα στεναχωρηθούν. Αν πάλι, σκοπεύετε να καλέσετε σχεδόν όλη την τάξη, αφήνοντας μόνο 3-4 παιδιά εκτός, το σωστό είναι να τους καλέσετε όλους.

Προσκλήσεις: Χαρτί ή e-mail;

Παρόλο που το e-mail είναι πιο εξυπηρετικό για τους ενήλικες, έχει το μειονέκτημα ότι το παιδί σας δεν συμμετέχει κάπως σε αυτό. Αντίθετα, με την παραδοσιακή πρόσκληση το παιδί έχει τη δυνατότητα να γράψει (έστω ένα όνομα), να κολλήσει ένα αυτοκόλλητο, και τέλος πάντων να «μπει στο κλίμα» του τι σημαίνει να είσαι καλός διοργανωτής και οικοδεσπότης –εξάλλου, είναι το δικό του πάρτι! Αφού μοιράσετε, λοιπόν, τις έντυπες προσκλήσεις σας, μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το e-mail για επιβεβαίωση των καλεσμένων σας.

Υπενθύμιση: Πώς να το κάνετε σωστά

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα παιδικά πάρτι, στα οποία καλούνται παιδιά από το σχολείο, με τους γονείς των οποίων ίσως δεν έχετε ιδιαίτερες επαφές, είναι ότι πολλοί από αυτούς αμελούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε εσείς να κάνετε σωστό προγραμματισμό. Η παράλειψη αυτή είναι χειρότερη όταν το πάρτι πρόκειται να λάβει χώρα σε κάποιον ιδιωτικό χώρο εκτός σπιτιού, για τον οποίον θα χρεωθείτε ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με τα άτομα που πρόκειται να έρθουν.

Οι χώροι αυτοί συνήθως απαιτούν έναν τελικό αριθμό ατόμων περίπου 3-4 μέρες πριν από το πάρτι, ώστε να οργανωθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους κατάλληλα. Οπότε, αν από τους καλεσμένους σας οι μισοί δεν έχουν απαντήσει, έρχεστε κι εσείς στη δύσκολη θέση να μην ξέρετε τι αριθμό να δώσετε στο μαγαζί, με κίνδυνο να χρεωθείτε και για τους απόντες.

Το καλύτερο, λοιπόν, που έχετε να κάνετε, αν οι καλεσμένοι σας δεν έχουν απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόσκλησή σας μέχρι την ημερομηνία που έχετε ορίσει στην πρόσκληση, είναι να τους τηλεφωνήσετε εσείς, λέγοντας π.χ. «τηλεφωνώ για να μάθω αν ο Γιαννάκης θα καταφέρει να έρθει στο πάρτι, που είναι σε 4 ημέρες, ώστε να υπολογίσω τα άτομα». Πρόκειται για μία φιλική υπενθύμιση που δεν θα θεωρηθεί πιεστική.



Αν είστε καλεσμένοι: Όταν λαμβάνετε πρόσκληση για ένα παιδικό πάρτι, οφείλετε καταρχάς να απαντήσετε για το αν θα πάτε ή όχι εμπρόθεσμα. Ωστόσο, πρώτα, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει ποιοι από την οικογένεια θα πάτε. Αν για παράδειγμα, υπάρχει και μικρό αδελφάκι, μπορείτε να το πάρετε μαζί; Καταρχάς, ο γονιός που σας καλεί, ειδικά αν πρόκειται για πάρτι παιδιών μικρής ηλικίας, θεωρεί δεδομένο ότι ο ένας γονιός της οικογένειάς σας θα συνοδεύσει το παιδί –οπότε υπολογίζει σίγουρα 2 άτομα. (Για μεγαλύτερα παιδιά, π.χ. Δημοτικού, μπορείτε να ρωτήσετε αν το πάρτι θα είναι με ή χωρίς γονείς). Αν υπάρχουν κι άλλα αδελφάκια στην οικογένεια, σε γενικές γραμμές δεν είναι σωστό να τα φέρετε μαζί χωρίς να ρωτήσετε. Προσπαθήστε να οργανώσετε κάτι άλλο για εκείνα, τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κι αν δεν τα καταφέρετε, τηλεφωνήστε στους άλλους γονείς και ρωτήστε αν μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας στο πάρτι και να πάτε αργότερα να το πάρετε. Αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα να αντιπροτείνουν να φέρετε και το αδελφάκι –ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν σκοπεύετε να φέρετε μαζί σας μόνο το μωρό, το οποίο δεν θα ενοχλήσει κιόλας γιατί θα είναι στο καρότσι, οφείλετε να ενημερώσετε τους οικοδεσπότες.

Στην περίπτωση που το παιδί σας δεν προσκλήθηκε στο πάρτι και αυτό το στεναχώρησε, έχει νόημα να του εξηγήσετε τον λόγο για τον οποίον δεν προσκλήθηκε. Μπορεί π.χ. ο μικρός εορτάζοντας εκείνη τη χρονιά να έκανε ένα πάρτι με λίγους καλεσμένους ή μπορεί απλά να μην έχει τόσο καλή σχέση με το παιδί σας –και αυτό δεν είναι κακό. Δεν γίνεται να ταιριάζουμε πάντα με όλους. Αν, ωστόσο, το παιδί σας συμπαθεί πραγματικά αυτό το παιδί, επικυρώστε τα συναισθήματα λύπης του, και προτείνετέ του να δείξει ανωτερότητα, προσκαλώντας κάποια μέρα αυτό το παιδί στο σπίτι σας για παιχνίδι.

Τα δώρα

«Να το ανοίξω;»



Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να ανοίγει το παιδί τα δώρα του τη στιγμή που τα παραλαμβάνει. Από τη μία είναι όμορφο και σωστό να μάθει το παιδί να δέχεται κάτι με χαρά και ευγνωμοσύνη και να ευχαριστεί τον δωροθέτη γι’αυτό. Ενώ κι ο δωροθέτης, από την πλευρά του, νιώθει μεγάλη χαρά όταν βλέπει ότι το δώρο του εκτιμάται. Από την άλλη, όμως, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι βαρετή για τους υπόλοιπους μικρούς καλεσμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα θέλουν να πάρουν στα χέρια τους και να παίξουν το νέο δώρο, με κίνδυνο αυτό να καταστραφεί ή να χαθεί (και ποιος ακούει το παιδί μετά…).

Παρ’όλα αυτά, αν αποφασίσετε να ανοίξετε τα δώρα ενώπιον των καλεσμένων σας, είναι σημαντικό να θέσετε όρια. Πείτε σε όλα τα παιδιά να καθίσουν κάτω και εξηγήστε ότι τα δώρα θα ανοιχτούν από το περιτύλιγμα, θα τα δουν όλοι και μετά θα μαζευτούν αμέσως, αφενός γιατί τους έχετε ετοιμάσει άλλα παιχνίδια για να παίξουν και αφετέρου γιατί το κάθε παιδάκι θα πάρει το δικό του δωράκι φεύγοντας. Τέλος, ακόμα κι αν το παιδί ευχαριστήσει τους καλεσμένους για τα δώρα του, είναι όμορφο να ευχαριστήσετε κι εσείς προσωπικά -γραπτά ή προσωπικά- τους γονείς για την παρουσία τους στο πάρτι.

Τα ακριβά δώρα



Υπάρχει περίπτωση το παιδί να δεχτεί από κάποιον φίλο ή συγγενή ένα πολύ ακριβό δώρο. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να το κάνετε ιδιαίτερο θέμα, λέγοντας π.χ. «δεν χρειαζόταν να το κάνεις αυτό», ευχαριστήστε τον δωροθέτη ευγενικά και ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλετε να δωρίσετε κι εσείς κάτι εξίσου ακριβό, όταν έρθουν τα γενέθλια του δωροθέτη, ειδικά αν δεν έχετε τη δυνατότητα.

Αν είστε καλεσμένοι: το πόσα χρήματα θα ξοδέψετε για το δώρο του παιδιού που γιορτάζει, έχει να κάνει αποκλειστικά με τις δυνατότητές σας. Μη νιώθετε άσχημα αν αυτές δεν ξεπερνούν π.χ. τα 10 ευρώ. Φροντίστε, όμως, να μάθετε κάτι για τα ενδιαφέροντα αυτού του παιδιού, ώστε να του χαρίσετε ένα δώρο που να ταιριάζει με αυτά και να έχει αγοραστεί με φροντίδα και αγάπη.

Μάλιστα, αν το παιδί σας δεν είναι πολύ μικρό και δεν περνά τη φάση «δικό μου! Δικό μου!», μπορείτε να πάτε μαζί και να επιλέξετε το δώρο του φίλου του, ζητώντας τη γνώμη του και ρωτώντας το τι θα άρεσε σε εκείνον. Αν βρίσκεται σε σχολική ηλικία, μπορείτε, ακόμα, να πείτε στο παιδί «έχουμε 15 ευρώ για να ξοδέψουμε στο δώρο της φίλης σου, τι θα μπορούσαμε να της πάρουμε;».

Τα δωράκια για τους καλεσμένους: Είναι υποχρεωτικά;

Γεγονός είναι ότι στα δικά μας παιδικά χρόνια, λίγες φορές είχαμε λάβει τέτοια δωράκια. Ήταν πολύ πιο σύνηθες, σε ένα κάπως πιο «μαζεμένο» πάρτι, η νοικοκυρά να μοιράζει στα παιδιά τα φαγητά ή γλυκά που περίσσεψαν. Συνεπώς, το ότι έχουν γίνει μόδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να μοιράσετε κι εσείς στους καλεσμένους σας –έχει να κάνει ξεκάθαρα με το στιλ του πάρτι σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντως, μια καλή ιδέα για ένα πάρτι στο σπίτι θα μπορούσε να είναι να έχετε φτιάξει π.χ. «αποχαιρετιστήρια μπισκότα» ή μάφινς και το κάθε παιδάκι να παίρνει ένα φεύγοντας.

 

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ