Ερώτηση:
Ο 3 ετών γιος μου θέλει να κοιμάμαι κάθε βράδυ στο κρεβάτι του. Από 6 μηνών τον βάλαμε στο δικό του δωμάτιο. Κάποια στιγμή, περίπου όταν ήταν 13 μηνών, για να κοιμηθεί, έπρεπε να είμαι εγώ ή ο μπαμπάς του δίπλα στη κούνια του να του διαβάσουμε ένα παραμύθι και να περιμένουμε να κοιμηθεί (αν φεύγαμε από το δωμάτιο έκλαιγε), μετά ξυπνούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλαιγε, ήθελε να πάω εκεί, πήγαινα και ξάπλωνα στο πάτωμα να νιώθει ότι είμαι εκεί- αυτό ήθελε. Στα 2,5 περίπου χρόνια τον βγάλαμε από την κούνια και τον βάλαμε σε κανονικό κρεβάτι, σε άλλο πάλι δωμάτιο. Κάθε βράδυ κοιμόμουν δίπλα του. Ακόμα και σήμερα θέλει να κοιμάμαι δίπλα του στο κρεβάτι του, δεν θέλει να έρχεται στο δικό μας, τον κοιμίζω και μετά φεύγω, κατά τη διάρκεια της νύχτα ξυπνάει και κλαίει για να πάω δίπλα του. Στην αρχή, δυστυχώς, πήγαινα και ξάπλωνα κανονικά δίπλα του μέχρι το πρωί, διότι όσες φορές προσπάθησα να μην πάω, εξηγώντας του βεβαία ότι πρέπει να κοιμάται μόνος, έκλαιγε μέχρι που έκανε εμετό, τώρα ξυπνάει 7 με 10 φορές και με ζητάει να πάω μέχρι να κοιμηθεί και φεύγω. Όταν τον ρωτάω γιατί δεν θέλει να κοιμάται μόνος λέει ότι θα έρθει ο λύκος το τέρας και φοβάται. Τι πρέπει να κάνω για να κοιμάται μόνος;Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ο πρώτος στόχος είναι να κατανοήσετε πως είναι καλό για το παιδί σας να μην κοιμάστε μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει να αυτονομείται και να κατακτά τα επιτεύγματα της αναπτυξιακής του φάσης, μέσα στα οποία (από νωρίτερα) είναι και το να κοιμάται μόνο του. Επομένως, εάν εσείς, σαν ενήλικη, γνωρίζετε ότι είναι φροντίδα το να του το μάθετε αυτό και όχι εγκατάλειψη, τότε και μόνο τότε μπορείτε να το εφαρμόσετε. Το παιδί σας φυσιολογικά σας ζητά κοντά του. Δεν είναι κάτι παράξενο, ούτε θα ζητήσει από μόνο του αυτό να αλλάξει. Όπως φροντίζετε να προχωρούν κάποια θέματα, για παράδειγμα η πιπίλα, το φαγητό, η πάνα, έτσι χρειάζεται να φροντίσετε και τον ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό θέμα για το μεγάλωμα του παιδιού και για την σωματική και για την ψυχική του ανάπτυξη.
Η απόφαση λοιπόν είναι δική σας. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να το αλλάξετε, φροντίστε να είστε σταθερή και αποφασισμένη, καθώς όσο πιο πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κάνετε, τόσο πιο πολύ θα σας δυσκολεύει το παιδί κάθε φορά προκειμένου τελικά να μην το αλλάξετε και να παραμείνετε κοντά του. Ακόμη και για τους φόβους του, μπορείτε να τον καθησυχάσετε, να τον ακούσετε και να τον βεβαιώσετε ότι είστε στο διπλανό δωμάτιο.
Δεν είναι κρίμα ο σύζυγός σας να κοιμάται μόνος; Χάνετε πολλές δυνατότητες!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr