Μύθος νούμερο 1: «Κάθε στιγμή είναι μοναδική- θα απολαμβάνεις το κάθε λεπτό»
Το πρώτο σκέλος ισχύει: κάθε στιγμή –θέλουμε δεν θέλουμε, καλή ή κακή- είναι μοναδική. Το δεύτερο σκέλος αντίθετα είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θα απολαμβάνεις το κάθε λεπτό της μητρότητας, θα υπάρξουν στιγμές που θα θες να μην βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με τα παιδιά σου, που τα μικρά σου θα μαλώνουν σαν το σκύλο με τη γάτα, που θα κουραστείς ν’ ακούς τις φωνές τους και που θα θες απλώς λίγα λεπτά ησυχίας (σας προειδοποιήσαμε- θα πούμε μεγάλες αλήθειες!).
Μύθος νούμερο 2: «Θα σου βγουν όλα φυσικά μόλις κρατήσεις το μωράκι σου αγκαλιά»
Ίσως το πιο παραπλανητικό αλλά καλοπροαίρετο κλισέ που θ’ ακούσει σχεδόν κάθε μέλλουσα μαμά. Και έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε με αποδείξεις: ναι, η πρώτη αγκαλιά θα σου βγει αυθόρμητα, ο θηλασμός όμως; Το να καταλαβαίνεις κάθε φορά τι ακριβώς σημαίνει το κλάμα του μωρού σου; Το να βάζεις σωστά την πάνα; Να πετυχαίνεις την ιδανική θερμοκρασία για το γάλα; Είναι όλα δυσκολίες που ξεπερνιούνται με τον καιρό μέσω της… εμπειρίας και που δεν θα σου βγουν ποτέ φυσικά, ακόμα και αν παρακολουθήσεις τα καλύτερα σεμινάρια προετοιμασίας για μέλλουσες μαμάδες.
Μύθος νούμερο 3: «Μην ανησυχείς. Εσύ δεν θα γίνεις σαν τις άλλες μαμάδες!»
Στην προ των παιδιών εποχή, βλέπεις άλλες γυναίκες- φίλες σου ή όχι- να μην έχουν κανένα άλλο θέμα συζήτησης πέρα από το μωρό τους. Να περιστρέφεται η ζωή τους γύρω από τις ανάγκες και τα επιτεύγματά του. Τι έφαγε, πόσο έφαγε, αν πήγε ή όχι τουαλέτα, αν ξύπνησε δύο ή τρεις φορές το προηγούμενο βράδυ. Η αλήθεια είναι ότι κι εσύ, μέλλουσα μαμά, θα μονοπωλείς τις συζητήσεις με το μωρό σου, οι ανάγκες του θα μπουν φυσικά πάνω απ’ τις δικές σου και η ζωή σου θα εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από το αν εκείνο θα είναι καλά. Η λέξη «χαλαρά» δεν θα ανήκει πλέον στο λεξιλόγιό σου.
Μύθος νούμερο 4: «Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα πάντα θα γίνονται πιο εύκολα»
Ναι, από ένα σημείο και μετά δεν θα πρέπει πια να αλλάζεις πάνες και δεν θα σηκώνεσαι τέσσερις φορές μέσα στο βράδυ για να θηλάσεις. Όμως, τότε αρχίζει ένα διαφορετικό «λούκι». Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα πρέπει να «χτίσεις» έναν άνθρωπο από το μηδέν και να του μάθεις τι είναι σωστό και τι λάθος. Αργότερα, στην εφηβεία, θα πρέπει να έχεις τη δύναμη να αντέξεις την απόρριψή του και να υπομείνεις αρκετά σκληρά λόγια.
Σαφώς δεν εννοούμε ότι αυτός ο μύθος δεν έχει κάποια λογική βάση, όμως τον καταρρίπτουμε λέγοντας πως μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά τίποτα δεν γίνεται (πολύ) πιο εύκολο, γίνεται απλώς διαφορετικά… δύσκολο.
Μύθος νούμερο 5: «Εσύ θα κάνεις τα πάντα σωστά!» ή «Εγώ θα κάνω τα πάντα σωστά»
Χρησιμοποιούμε το α’ ενικό γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτός ο μύθος χρησιμοποιείται και από τις ίδιες τις μαμάδες, ενδεχομένως για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους. Και μ’ αυτό εννοούν ότι «τα παιδιά μου δεν θα τρώνε φαγητό απ’ έξω/ θα έχω πάντα το σπίτι σε τάξη/ δεν θα φωνάζω σαν υστερική όταν δεν μ’ ακούν». Η σκληρή αλήθεια είναι ότι θα κάνεις τα ακριβώς αντίθετα. Και δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι κακή μαμά. Απλώς πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι κι εσύ ακόμα μια μαμά που προσπαθεί για το καλύτερο, αλλά που στα μάτια των παιδιών της είναι τέλεια!