Τι είναι;
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα είδος βακτηρίου. Περισσότερα από 30 είδη ευθύνονται για λοιμώξεις με πιο συνηθισμένο αυτόν που προκαλείται απ’ το βακτήριο ονόματι Staphylococcus Αureus –ή «χρυσίζων σταφυλόκοκκος».
Μπορεί να ανιχνευτεί στο δέρμα των ανθρώπων αφού αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας μας και, συχνά, είναι ακίνδυνος. Ωστόσο, αν τα βακτήρια αποκτήσουν πρόσβαση στο σώμα μέσω κάποιας πληγής τότε μπορεί να προκληθεί σοβαρή λοίμωξη.
Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, ειδικά στα παιδιά και τα βρέφη, ενώ το ίδιο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και στο κατώτερο αναπνευστικό, στο ουροποιητικό, αλλά και βακτηριαιμία- ενδοκαρδίτιδα.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Σύμφωνα με άρθρο του emedicinehealth.com περισσότερο κινδυνεύουν:
-Τα νεογέννητα
-Οι θηλάζουσες
-Οι διαβητικοί
-Οι καρκινοπαθείς
-Οι πνευμονοπαθείς
-Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό
-Όσοι έχουν δερματικές διαταραχές ή πληγές στην επιδερμίδα
-Όσοι έχουν χειρουργικές τομές
Πώς μεταδίδεται;
Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε staphylococcus aureus είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, τόσο στο ίδιο το άτομο (από σημείο σε σημείο) όσο και στο περιβάλλον του.
Η μετάδοση μπορεί να γίνει με ξύσιμο/ τρίψιμο της περιοχής και άγγιγμα άλλων περιοχών ή με άμεση επαφή του δέρματος με άλλο άτομο.
Μεταδίδεται επίσης με τα χέρια και τις ρινικές εκκρίσεις (δηλαδή, με απλά λόγια, τη μύξα).
Σπάνια μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Όπως επισημαίνει η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Βασιλική Μουσάτου, 2-3 ημέρες μετά την έναρξη της αγωγής κι εφόσον υπάρχει ευαισθησία του μικροβίου στο τοπικό αντιβιοτικό, το άτομο δεν είναι πλέον μεταδοτικό.
Πώς εμφανίζεται;
Αν η δερματική μόλυνση περάσει στο αίμα, τότε στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πυρετός, η αδυναμία και η υπόταση.
Τα συμπτώματα της σταφυλοκοκκικής νόσου του δέρματος, πάντως, γίνονται εμφανή με ερυθρό πρήξιμο και πυώδεις φουσκάλες, που συχνά εμφανίζονται γύρω απ’ το στόμα.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες πώς μπορεί να εμφανιστεί ή να εξελιχθεί:
Πώς θεραπεύεται;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας, αν δείτε κάποια δερματική αλλοίωση στο παιδί.
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον βαθμό και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σε πολλές περιπτώσεις η κατά τόπους εφαρμογή μιας αντιβιοτικής αλοιφής είναι αρκετή. Αν έχουν προσβληθεί όργανα του σώματος ή αν η λοίμωξη έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε ίσως χρειαστεί ενδοφλέβια αντιβίωση. Αν προκληθεί απόστημα, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί χειρουργικό νυστέρι –με τομή και παροχεύτεση ή επέμβαση.
Αν το παιδί νοσεί επαναλαμβανόμενα από σταφυλόκοκκο -πράγμα διόλου απίθανο- είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ποιος στο περιβάλλον μπορεί να είναι φορέας, ώστε να θεραπευτεί, αλλά και να εξετάσετε μήπως χρειάζεται να αλλάξετε αντιβίωση, καθώς το μικρόβιο μπορεί να έχει αναπτύξει αντοχή στην ίδια αντιβίωση.