Δεν πρόκειται για μια «κακή» συνήθεια αλλά για μια συνήθεια που, όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να περιοριστεί. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, αν το πιπίλισμα συνεχιστεί μετά τα 4,5 έτη, καλό θα είναι οι γονείς να βρουν έναν τρόπο να την κόψουν.
Τι μπορείτε να κάνετε
*Για την πιπίλα, ο καλύτερος τρόπος είναι να ψαλιδίσετε λίγο την άκρη της. Αποφύγετε να βάζετε πάνω της πικρές ουσίες αφού η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του παιδιού.
*Μην την χρησιμοποιείτε για να κοιμηθεί το παιδί. Αργά και σταθερά βγάλτε την από την καθημερινότητά του, αρχίζοντας από την ώρα του ύπνου- πολλά παιδιά την θέλουν πριν κοιμηθούν γιατί τους ηρεμεί. Δείτε κι άλλους τρόπους να πείτε αντίο στην πιπίλα σε παλαιότερο άρθρο μας.
*Στην περίπτωση που το παιδί πιπιλάει τον αντίχειρά του, περιοριστείτε στο να του ζητήσετε να κόψει αυτή τη συνήθεια όσο είστε μαζί με κόσμο.
*Αν το παιδί αντιδρά έτσι όταν είναι στενοχωρημένο ή νευριασμένο προτιμότερο είναι να το αφήσετε να ξεσπάσει μ’ αυτό τον τρόπο.
*Σκαρφιστείτε μια ιστορία… Ρωτήστε το για παράδειγμα «Νομίζεις ότι την ίδια συνήθεια έχει και η Έλσα ή τα Χελωνονιτζάκια;». Μπορεί σταδιακά να σκεφτεί ότι οι ήρωές του δεν το κάνουν αυτό, άρα μήπως είναι κάτι κακό που δεν πρέπει να κάνει και το ίδιο;
Η… ανασκαφή στη μύτη
Το σκάψιμο της μύτης, εκτός από μια κακή συνήθεια, μπορεί να προκαλέσει κι άλλα πιο σοβαρά προβλήματα; Αν το παιδί επιδίδεται συχνά σ’ αυτό το σπορ, μπορεί να ερεθίσει τόσο πολύ τη μύτη του που να αιμορραγήσει και φυσικά να μεταφέρει μικρόβια απ’ αυτή σε άλλα μέρη του προσώπου, όπως τα μάτια.
Τι να κάνετε
*Αποφύγετε τις λέξεις «σιχαμένο», «αηδιαστικό» κ.ο.κ. Το παιδί απλώς θα τις εκλάβει ως έναν τρόπο να τραβήξει την προσοχή σας και δεν θα σταματήσει να το κάνει.
*Κάθε φορά που το παιδί «σκαλίζει» τη μύτη του, κάντε μια επίσκεψη στο μπάνιο για να πλύνει τα χέρια του. Εκτός του ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους υγιεινής, είναι ένας τρόπος να βαρεθεί τα πήγαινε- έλα στη τουαλέτα κάθε φορά.
*Προμηθευτείτε με «χαρούμενα» χαρτομάντιλα για να κάνετε το καθάρισμα της μύτης πιο ευχάριστο. Στην αγορά κυκλοφορούν παιδικά χαρτομάντιλα με ήρωες που το σίγουρο είναι ότι- αν μη τι άλλο- θα αρέσουν στα παιδιά.
Το παιδί τρώει τα νύχια του
Εκτός του ότι είναι αντιαισθητικό, όταν το παιδί τρώει με επιμονή τα νύχια του, καταστρέφει το δέρμα και την περιοχή γύρω από αυτά, με τον κίνδυνο μολύνσεων και μυκητιάσεων να είναι παραπάνω από υπαρκτός.
Τι να κάνετε
*Φροντίστε να κόβετε τα νύχια του παιδιού πολύ καλά και να είναι σχετικά κοντά έτσι ώστε να μην μπαίνει στον πειρασμό να τα μασάει όλο και περισσότερο.
*Δώστε του εναλλακτικές για να απασχολεί τα χέρια του. Για ένα παιδί μικρής ηλικίας, το αγαπημένο του παιχνίδι μπορεί να κάνει θαύματα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν αυτή την κακή συνήθεια λόγω άγχους, ακόμα μία μικρή μπάλα αντιστρες θα τα βοηθήσει να το ξεπεράσουν.
*Επιλέξτε παιχνίδια στα οποία το παιδί εκτονώνει την ενέργειά του και χρησιμοποιεί όλο του το σώμα. Ακόμα και το παιχνίδι με τ’ αυτοκινητάκια ή το μπόουλινγκ στο σαλόνι θα του αποσπάσουν την προσοχή.
Το παιδί τραβάει τα μαλλιά του ή τα βάζει στο στόμα του
Μπορεί παλαιότερα να το έκανε με τα δικά σας μαλλιά, αλλά πλέον προτιμά τη δική του κόμη. Αυτή η συνήθεια απευθύνεται περισσότερο σε κοριτσάκια με μακριά μαλλιά που είτε από νευρικότητα είτε από ανία, τα πειράζουν.
Τι να κάνετε
*Μαζέψτε τα μαλλιά του παιδιού σε αλογοουρά. Έτσι θα του είναι πιο εύκολο να τα πειράζει και να τα ξεχάσει.
*Δώστε ένα μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους. Για ευνόητους λόγους. Η ζωγραφική είναι από τα αγαπημένα «αθλήματα» των μικρών που χρειάζεται κυρίως τη συνεργασία των χεριών.
*Κάντε μια κούκλα «μοντέλο για τα μαλλιά». Κοινώς, παίξτε κομμωτήριο με το παιδί. Αν αρχίσει να επιδίδεται σε χτενίσματα στην αγαπημένη του κούκλα, είναι πολύ πιθανό να ξεχάσει τα δικά του μαλλιά- ή μάλλον να τα βαρεθεί.
«Γιωργάκη, μην πειράζεις το πουλάκι σου!»
Ποια αγορομάνα δεν λέει αυτή τη φράση τουλάχιστον δέκα φορές την ημέρα; Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μην κάνετε το παιδί να νιώσει ενοχές. Εξάλλου, τα παιδιά δεν συνδέουν αυτή την πράξη με τη σεξουαλικότητα, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.
Τι μπορείτε να κάνετε
*Να του πείτε πολύ απλά ότι «αυτό δεν το κάνουμε μπροστά σε κόσμο» ή ότι «αυτό μπορεί να ενοχλήσει τους άλλους ανθρώπους». Μην απαγορεύσετε εντελώς αυτή τη συνήθεια. Είναι ένας τρόπος τα παιδιά να εξερευνήσουν το σώμα τους, όσο κι αν μας φέρνει σε αμηχανία.
*Και σ’ αυτή την περίπτωση η ενασχόληση με τη ζωγραφική, με τ’ αγαπημένα του τουβλάκια ή παζλ (δραστηριότητες δηλαδή που απαιτούν τον συντονισμό του μυαλού με τα χέρια) μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού σχετικά εύκολα.
*Ρωτήστε το αν υπάρχει κάτι που το ενοχλεί. Κάποια παιδιά κάνουν αυτή την κίνηση όταν θέλουν να πάνε τουαλέτα ή όταν τους ενοχλεί το εσώρουχο. Την επόμενη φορά, ρωτήστε αν ισχύει κάτι απ’ αυτά- αν σας πουν όχι, όμως, μην επιμείνετε παραπάνω.