Έχετε περάσει τα δεύτερα –άντα;
Αν έχετε «πατήσει» τα δεύτερα – άντα και οδεύετε προς τα πενήντα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να βιώνετε τα πρώτα, δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τότε, η παραγωγή των οιστρογόνων από τον γυναικείο οργανισμό μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην υγραίνεται επαρκώς και έτσι η γυναίκα να νιώθει ενοχλήσεις κατά την επαφή.
Η εμμηνόπαυση δεν μπορεί να «θεραπευθεί» αφού είναι μια φυσική εξέλιξη του γυναικείου οργανισμού, όμως μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας για να ευχαριστηθείτε το σεξ κατά τη διάρκειά της. Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, η σχετικά συχνή συνεύρεση με τον σύντροφό σας και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, αυξάνουν τη ροή του αίματος στον κόλπο και δυναμώνουν τους μύες στην εν λόγω περιοχή με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται πιο ευχάριστο με τον καιρό. Εκτός αυτού, προσπαθήστε να κόψετε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το οποίο επιδρά αρνητικά στα οιστρογόνα.
Ή γίνατε μητέρα πριν λίγο καιρό;
Όπως επισημαίνει ο Θάνος Ασκητής σε σχετικό άρθρο του, η πρώτη επαφή μετά τον τοκετό είναι η δεύτερη… πρώτη φορά της γυναίκας γιατί είναι πολύ πιθανό να μην είναι τόσο ευχάριστη. Εκτός από την εξάντληση που νιώθει η νέα μητέρα που φροντίζει το μωρό της και άρα τη μειωμένη όρεξη για σεξ, ο θηλασμός μετά τη γέννα προκαλεί την απελευθέρωση της προλακτίνης και τη μείωση των οιστρογόνων που προκαλεί την ξηρότητα του κόλπου.
Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40 ημέρες μετά τον τοκετό για να επιχειρήσει μια γυναίκα να κάνει σεξ και για ανατομικούς λόγους.
Άγχος: Απειλή για την απόλαυσή σας
Κι όμως, βρήκαμε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο πρέπει να αποβάλλετε το άγχος: να επαναφέρετε την υγιή και απολαυστική σεξουαλική σας ζωή. Αν αναρωτιέστε πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους, η ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας κ. Άννα Πετράκη, μας εξηγεί το γιατί: Οι μύες γύρω από την περιοχή της πυέλου «σφίγγονται» όταν αγχωνόμαστε, με αποτέλεσμα η επαφή να γίνεται επώδυνη.
Ακόμα και ένας τραυματισμός μπορεί να φταίει
Είτε από προηγούμενη η σεξουαλική επαφή είτε από κάποια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου, ο τραυματισμός του κόλπου (ακόμα κι αν είναι ελαφρύς) μπορεί να κάνει δυσάρεστη την επόμενη σεξουαλική εμπειρία.
Ταιριάζετε… ανατομικά με τον σύντροφό σας;
Αν και δεν συμβαίνει συχνά, μια πιθανή εξήγηση για τον πόνο που νιώθετε κατά το σεξ είναι το μέγεθος του μορίου του συντρόφου σας και ο δικός σας στενός κόλπος- καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν είναι πάντα ευκταίο να θέλουμε ο σύντροφός μας να είναι πολύ «προικισμένος». Σ’ αυτή την περίπτωση η χρήση λιπαντικών αλλά και συγκεκριμένες στάσεις θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο- εσείς από πάνω για παράδειγμα- και άρα να πονάτε λιγότερο.
Μολύνσεις στα γεννητικά όργανα
Ο έρπης, η κολπίτιδα, οι μυκητιακές λοιμώξεις και η ουρολοίμωξη μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την απόλαυσή σας αλλά και να κάνουν το σεξ αφόρητο. Εκτός από τον πόνο στη σεξουαλική επαφή, άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να σας υποψιάσουν είναι η φαγούρα, η εμφάνιση πληγών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και η ενόχληση κατά την ούρηση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να προχωρήσετε στις απαραίτητες εξετάσεις και φυσικά να ενημερώσετε τον σύντροφό σας, αφού η μετάδοση μέσω της επαφής είναι παραπάνω από πιθανή.
Μήπως έχετε αλλεργία στα προφυλακτικά;
Η αλλεργία στο λάτεξ είναι υπαρκτή και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθετε τσούξιμο και πόνο κατά τη διείσδυση. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για άλλα βοηθήματα ή λιπαντικά που περιέχουν αντίστοιχες ουσίες και προκαλούν ενοχλήσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι φυσικά να αλλάξετε μάρκα και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τη σύνθεσή τους: μία λύση για παράδειγμα είναι να προτιμήσετε τα προφυλακτικά από πλαστικό, αν το λάτεξ δεν σας αφήνει να απολαύσετε το σεξ.
Ενδομητρίωση
Κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός του ενδομητρίου – που κανονικά θα έπρεπε να αναπτύσσεται στο εσωτερικό του- προσκολλάται στην κοιλιά και στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες, προκαλώντας έντονους πόνους τόσο κατά την σεξουαλική επαφή.
Η φαρμακευτική αγωγή με την χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών είναι μια συνήθης πρακτική για την αποφυγή του πόνου, ωστόσο σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη, απαλλάσσοντάς σας από τα δυσάρεστα συμπτώματά της. Γι’ αυτό, μην φοβηθείτε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και ν’ ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας.
Δείτε περισσότερα για το πρόβλημα της ενδομητρίωσης σε παλαιότερο άρθρο μας.
Δεν πρέπει να υποτιμάτε τα προκαταρκτικά
Μπορεί για τους άντρες να μην είναι απαραίτητα, όμως οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να διεγερθούν σεξουαλικά. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας βιάζεται, με δική σας πρωτοβουλία (ξανα) βάλτε τα προκαταρκτικά στη σεξουαλική σας ζωή. Όση περισσότερη προετοιμασία κάνετε, τόσο περισσότερο θα θυμηθείτε τι πάει να πει καλό σεξ!
Τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά
Σε περίπτωση που τα αίτια είναι οργανικά, όπως η ενδομητρίωση ή οι μολύνσεις, είναι σχετικά εύκολο να το καταλάβετε, επομένως το ραντεβού στον γυναικολόγο είναι αναπόφευκτο.
Για τις λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, μπορείτε να πειραματιστείτε με καινούριες στάσεις και να εντοπίσετε ποιες από αυτές δεν σας ενοχλούν και σας προσφέρουν απόλαυση, αλλά και να μιλήσετε στον σύντροφό σας για το θέμα έτσι ώστε να είναι πιο προσεκτικός στις κινήσεις του.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αλλά ούτε και να είστε υπερβολικά τακτική με τον καθαρισμό της. Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με ελαφρώς όξινο ph προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία του κόλπου και να μην προκληθεί ξηρότητα στην περιοχή.