Πώς να φτιάξω αφράτα ντόνατς

Load more
Μικροί και μεγάλοι, καλοφαγάδες και «μετρημένοι» στο φαγητό, δεν μπορεί παρά να μη συμφωνήσουν, ότι ένα παχουλό, αφράτο ντόνατ με γλάσο ή σοκολάτα ή γέμιση μαρμελάδας ή πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη είναι τουλάχιστον λαχταριστό. Δεν είναι απαραίτητο να είστε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες για να φτιάξετε σπιτικά ντόνατς με ό,τι επικάλυψη θέλετε. Τα πράγματα είναι απλά, γι’ αυτό ακολουθήστε τη συνταγή και κάντε ένα δώρο στον εαυτό και την οικογένειά σας και απόψε φτιάξτε ντόνατς.

Τι θα χρειαστείτε

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

¼ κουταλιού του γλυκού αλάτι

2 αυγά

1 και ¼ φλιτζάνια ζάχαρη

1 κουταλάκι της σούπας βανίλια

2/3 φλιτζανιού γάλα

¼ φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο

Λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά της αρεσκείας σας για τη γαρνιτούρα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Φτιάξτε τη ζύμη

Σε ένα μπολ μέτριου μεγέθους αναμίξτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και αφήστε το να «κάτσει».

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, αναμίξτε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατέψτε με το μίξερ (σε μέτρια ισχύ) για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει το μίγμα παχύρευστο.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.

Περιχύστε εναλλάξ στο μίγμα με τα αυγά, το μίγμα με το αλεύρι και το μίγμα με το γάλα και το βούτυρο, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Σκεπάστε το τελικό μίγμα κι αφήστε το να «ξεκουραστεί» για δυο με τέσσερις ώρες.

Βήμα 2ο

Τι γλάσο θα έχουν τα ντόνατς σας;

Μισή ώρα πριν το τέλος της… ξεκούρασης του μίγματος, αποφασίστε τι γεύση θέλετε να έχουν και βάλτε μπροστά την αντίστοιχη διαδικασία.

«Γιατί να φτιάξω το topping πριν τηγανίσω τα ντόνατς;» θα ρωτήσετε εύλογα. Γιατί, πρέπει τα ντονατσάκια να είναι ζεστά, όταν θα τα περιχύσετε με την επικάλυψη της επιλογής σας.

Ενδεικτικά, για γλάσο σοκολάτας θα πρέπει να:

Λιώσετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 100 γραμμάρια σοκολάτα –διαλέξτε αυτήν που σας αρέσει- και 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

«Κατεβάστε» τη σοκολάτα με το βούτυρο απ’ το μάτι, όταν λιώσουν και ανακατέψτε τα με τρεις κούπες ζάχαρη και 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια.

Προσθέστε 4-5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, μέχρι το γλάσο να κολλάει στο κουτάλι.

Βήμα 3ο

Ανοίξτε τη ζύμη

Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε με έναν πλάστη, ζύμη πάχους 5 περίπου εκατοστών. Μην προσθέσετε επιπλέον αλάτι στη ζύμη, γιατί μπορεί να την κάνετε πιο βαριά και ξερή.



Βήμα 4ο

Κόψτε τα

Κόψτε τα ντόνατς σε δίσκους διαμέτρου 5 έως 7 εκατοστών με ένα εργαλείο κοπής ζύμης. Κόψτε λίγη ζύμη από το κέντρο, για να σχηματιστεί η γνωστή τρύπα στο κέντρο του ντόνατ.

Αθροίστε όλο το ζυμάρι που περίσσεψε απ’ τις τρύπες, πλάστε το, ανοίξτε το με τον πλάστη και φτιάξτε μερικά ακόμη ντονατσάκια.



Βήμα 5ο

Τηγανίστε τα

Βάλτε τόσο λάδι στην κατσαρόλα ή το τηγάνι σας, όσο χρειάζεται για να επιπλέουν τα ντόνατς και αφήστε το να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Με μια τρυπητή κουτάλα, βυθίστε τα ντόνατς στο λάδι και αφήστε τα να τηγανιστούν για 2-3 λεπτά, γυρνώντας τα μία φορά.

Στραγγίξτε το λάδι απ’ τα ντόντας, χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί κουζίνας.



Βήμα 6ο

Προσθέστε το γλάσο

Βουλιάξτε τα ντονατσάκια στη σοκολάτα όσο είναι ακόμα ζεστά.



Αν θέλετε, πασπαλίστε με ό,τι θέλετε –από ξηρούς καρπούς και άχνη ζάχαρη ως μικρά marshmallows και πολύχρωμη τρούφα.

Πηγή: bhg.com

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων