«Κάποιες φορές δεν μπορώ καν να εξηγήσω τι τον κάνει τόσο δύσκολο. Η αβεβαιότητα, οι κριτικές, η ευθύνη, η δέσμευση, η ταλαιπωρία… για να αναφέρω απλά κάποια. Εμπιστευτήκαμε το σώμα μας για να μεγαλώσει τα μωρά μας για 9 μήνες και τώρα πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά το σώμα μας για να παρέχει τροφή για την ανάπτυξη και την ευμάρεια των μωρών μας. Αυτό κι αν είναι αγχωτικό.
Ο θηλασμός είναι γεμάτος αναπάντητα ερωτήματα. Πραγματικά δεν ξέρεις τι γίνεται εκεί πέρα. Τρώει πολύ; Τρώει λίγο; Ρουφάει με δύναμη; Δεν έχεις αρκετό οπίσθιο γάλα; Δεν έχεις αρκετό χρόνο; Έφραξε κάποιος πόρος; Έπαθες μαστίτιδα; Έλεος!!! Λες και δεν είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο το να έχεις ένα νεογέννητο. Και φυσικά, ο βασικότερος τρόπος για να καταλαβαίνεις αν τα πράγματα πάνε καλά, είναι να βλέπεις αν το μωρό σου παίρνει βάρος… Σπουδαία. Τώρα, το ζυγίζω με το χέρι και σας λέω.
Ωστόσο, ακόμα και με όλα αυτά τα ζητήματα, θέλουμε όλες τόσο απελπισμένα να τα επιβιώσουμε και να τα καταφέρουμε. Θέλουμε τόσο πολύ να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτυχθεί. Θέλουμε αυτή τη σχέση. Θέλουμε αυτή την εμπειρία. Στο τέλος-τέλος, το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο. Αυτό έχει σημασία. Όμως το μόνο που ξέρω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ο θηλασμός είναι δύσκολος. Κάνω το καλύτερο που μπορώ, όμως πάντα υπάρχει μια ερώτηση στο πίσω μέρος του μυαλό μου. Πάντα έχω αμφιβολίες. Πάντα αναρωτιέμαι αν τα κάνω όλα σωστά. Είμαι αποφασισμένη να το παλέψω. Το θέλω.
Οι μαμάδες, όμως, πραγματικά χρειάζονται βοήθεια για να τα καταφέρουν με τον θηλασμό. Γι’αυτό, νέες μαμάδες -σας το λέω κι εγώ- δεν έχετε αρχίσει να τρελαίνεστε, είναι δύσκολο, όμως τα πάτε καλά. Συνεχίστε! Φήμες λένε ότι σιγά-σιγά γίνεται ευκολότερο…»
Σε άλλο δημοσίευμά της, την επόμενη μέρα, η Λέα αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από μία σύμβουλο θηλασμού, την οποία θα συνεχίσει να επισκέπτεται. Μπράβο σου, μαμά! Μπράβο που δεν διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια και που παροτρύνεις κι άλλες μαμάδες να κάνουν το ίδιο.
Πηγή: parents.com