Είστε στο δρόμο/ στα μαγαζιά/ στο σινεμά και το παιδί το πιάνει κρίση πανικού
Έχετε κάνει τα πάντα για να ηρεμήσετε το παιδί, που όμως εκείνη την ώρα είναι εν εξάλλω και δεν ακούει τίποτα απ’ όσα του λέτε. Αντίθετα, η απάντησή του είναι να σας χτυπάει/ να κλαίει/ να ουρλιάζει/ να τρέχει μακριά σας ή ακόμα και να χτυπιέται στο πάτωμα. Τα βλέμματα των περαστικών μαρτυρούν αυτό που σκέφτεστε κι εσείς η ίδια: «Μα καλά, τι μαμά είναι αυτή που δεν μπορεί να ηρεμήσει το παιδί της;».
Δυστυχώς, κάποιες φορές στις ευαίσθητες ηλικίες των 2 έως 4 ετών, τα ξεσπάσματα που θα πιάνουν το παιδί θα είναι πολλά αλλά αυτά που θα μπορείτε να κάνετε για να το ηρεμήσετε, λίγα ή μάλλον ελάχιστα. Και δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα κι αυτά θα «πιάσουν». Μπορείτε να πάρετε ιδέες σε παλαιότερο άρθρο μας.
Αποδεχτείτε απλώς ότι είναι μια μπόρα που θα περάσει και μη δίνετε σημασία στα επικριτικά βλέμματα των περαστικών- ούτε και στις επικριτικές σκέψεις σας.
Παρατηρείτε τις «τέλειες» μαμάδες
Έχουν το χαμόγελο στα χείλη, τα παιδιά τους ποτέ δεν παραφέρονται και είναι πάντα περιποιημένες. Φανερά τις θαυμάζετε, ενδόμυχα τις ζηλεύετε. Όμως, όπως λέει και ένα ρητό που κυκλοφορεί στο ίντερνετ «Δεν υπάρχουν τέλειες μαμάδες, απλώς κάποιες ξέρουν να κρύβουν τα ελαττώματά τους καλύτερα!».
Αφήνετε το παιδί να δει λίγη ώρα παραπάνω τηλεόραση ή να παίξει βίαια video games
Κάποιες φορές η εξάντληση μάς νικά. Μπορεί να έχουμε οργανώσει ένα τέλειο απόγευμα που θα περάσουμε παρέα με τα παιδιά, όμως φτάνοντας στο σπίτι να είμαστε εξαντλημένες. Τότε, μπορεί να τ’ αφήσουμε να δουν λίγη παραπάνω τηλεόραση, να παίξουν video games ή να τους αγοράσουμε το όπλο που είδαμε στο παιχνιδάδικο - κι ας είναι βίαιο- μόνο και μόνο για να μην γκρινιάζουν.
Όλες το ‘χουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε. Δεν είναι κακό αρκεί να μην γίνεται ο κανόνας.
Παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό
Οι ρυθμοί στην καθημερινότητα μιας μαμάς είναι τέτοιοι, που σε μια βδομάδα μπορεί να καταφύγει σε περισσότερα από ένα delivery κι ας είναι αυτό ενάντια στη νοοτροπία της για «μαμαδίσιο» και θρεπτικό φαγητό που θα μεγαλώσει γερά παιδιά. Και πάλι, αυτό δεν μας κάνει κακές μαμάδες που δεν νοιάζονται για την υγεία των παιδιών τους. Μας κάνει απλώς κουρασμένες μαμάδες που κάποιες φορές καταφεύγουν σε έτοιμες λύσεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο!
Αφήνετε το παιδί λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεστε στους παππούδες
«Μαμά, θα κρατήσεις τον μικρό μέχρι να γυρίσω από το σούπερ μάρκετ;», έχουμε πει ουκ ολίγες φορές στην αγαπημένη μας μαμά, που είναι πάντα πρόθυμη να μας βοηθήσει να κάνουμε τις δουλειές μας πιο γρήγορα (και την ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας γι’ αυτό!) . Μαζί με το σούπερ μάρκετ, όμως, μπορεί να υποκύψουμε σε λίγο παραπάνω χάζεμα στις βιτρίνες ή σε μια απλή βόλτα που τόσο έχουμε ανάγκη, για να ξεσκάσουμε.
Συνειδητοποιείτε ότι δεν εφαρμόζετε μια συγκεκριμένη μέθοδο πειθαρχίας
Τη μία μέρα μπορεί να του κάνετε όλα τα χατίρια είτε για να μην φωνάζει είτε γιατί έχετε πολλά κέφια, την επόμενη μπορεί να του λέτε συνεχώς «όχι» γιατί καταλάβατε ότι είστε πολύ ελαστική μαζί του. Και όταν διαβάζετε άρθρα διαπαιδαγώγησης που σας λένε ότι έτσι στέλνετε λάθος μηνύματα στο παιδί, «πελαγώνετε», αμφισβητείτε τις ικανότητές σας και κατηγορείτε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας.
Σκέφτεστε ότι δουλεύετε πολύ ή ότι δεν δουλεύετε καθόλου
Στην πρώτη περίπτωση έχετε τύψεις γιατί περνάτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, στην δεύτερη περίπτωση γιατί δεν συνεισφέρετε οικονομικά στο οικογενειακό ταμείο. Σταματήστε να αυτομαστιγώνεστε και απλώς χαρείτε τα θετικά της κάθε κατάστασης.
Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν πρέπει να είναι ο κανόνας ή το σωστό, είναι όμως φυσιολογικό να γίνονται κατά καιρούς μικρές «παρασπονδίες» εκ μέρους μας. Τότε, μην αμφιβάλλετε για το αν είστε καλές μαμάδες. Αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά είναι να τους δείχνετε την αγάπη σας, με τον τρόπο σας!