Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αμέτρητα πειράματα που πραγματοποίησε ο Σουηδός καθηγητής εργασιακής ψυχολογίας K. Anders Ericsson, οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι αποδοτικοί στην δουλειά τους για περισσότερες από 4-5 ώρες ημερησίως. Από τη στιγμή που η απόδοσή τους φτάσει στο μέγιστο, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους τείνουν να φθίνουν και τελικά, τα άτομα υποφέρουν στον χώρο εργασίας.
«Όταν πιέζεις τους ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που μπορούν πραγματικά να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν, το πιθανότερο είναι ότι θα τους οδηγήσεις στο να αποκτήσουν ορισμένες πολύ κακές συνήθειες. Το χειρότερο δε είναι ότι οι συνήθειες αυτές θα επηρεάσουν και τις ώρες που οι άνθρωποι είναι πραγματικά αποδοτικοί», λέει ο Ericsson.
Προς απόδειξη αυτού, οι διευθυντές που αποφάσισαν να μειώσουν την εργάσιμη εβδομάδα κατά μία ημέρα είχαν σημαντικές αποδόσεις στις επενδύσεις τους, οι οποίες είχαν να κάνουν τόσο με το αποτέλεσμα της δουλειάς, την πνευματική διαύγεια των εργαζομένων, όσο και την προσωπική και επαγγελματική τους ευτυχία.
Για παράδειγμα, ο CEO της εταιρίας Treehouse, Ryan Carson, έχει επιβάλλει από το 2006 το εβδομαδιαίο 32ωρο (αντί του 40ωρου). Από τότε, οι υπάλληλοί του είναι πολύ πιο χαρούμενοι και αποδοτικοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, έχει σημαντική αύξηση στα κέρδη της, ενώ οι εργαζόμενοι έρχονται με χαρά στην δουλειά τους κάθε πρωί.
Το ίδιοι ισχύει και για την εταιρία προγραμματισμού Reusser Design, η οποία από το 2013 έχει καθιερώσει την 4ημερη εργασία. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Nate Reusser, «ακόμα κι αν τις Παρασκευές οι υπάλληλοι χρειαστεί να δουλέψουν υπερωρίες, η απόδοσή τους παραμένει υψηλή, γιατί ξέρουν ότι θα “κάθονται” για 3 ολόκληρες μέρες».
Μάλιστα, ένα δημοτικό σχολείο στο Colorado της Αμερικής, δοκίμασε να καθιερώσει το 4ημερο ως πείραμα. Αποδείχτηκε πως οι μαθητές βελτίωσαν τις ικανότητές τους στο διάβασμα κατά 6% και στα μαθηματικά κατά 12%, συγκριτικά με τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο 5 ημέρες την εβδομάδα. «Η ιδέα ότι τα παιδιά μπορούν να είναι απόλυτα συγκεντρωμένα όλες τις ώρες των μαθημάτων είναι εντελώς παράλογη», λέει σχετικά ο Ericsson.
Τα ευρήματα της έρευνάς του δείχνουν ότι ακόμα και μια απλή ανακατανομή του χρόνου εργασίας, θα μπορούσε να έχει τρομερά οφέλη για τους εργοδότες και τις εταιρίες.
Ενδεικτικά, το 2008, στα μέσα της Αμερικανικής κρίσης, ο πρώην κυβερνήτης της Utah Jon Huntsman εφάρμοσε ένα πλάνο για να αναδιοργανώσει την εργάσιμη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου το 45% των δημοσίων υπαλλήλων της πολιτείας άρχισαν να εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα, αλλά 10 ώρες ανά ημέρα. Η λύση αυτή όχι μόνο μείωσε τα έξοδα θέρμανσης, ψύξης, αλλά και ηλεκτρισμού στα κτίρια, αλλά «ανέβασε» και το ηθικό των εργαζομένων. Οι άνθρωποι απολάμβαναν μία ακόμα ημέρα αργίας και ήταν ικανοποιημένοι μ' αυτή την αλλαγή γιατί δεν έπεφταν πάνω στην κίνηση, φεύγοντας την ώρα αιχμής, οπότε σχολάνε όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Πηγή: businessinsider.com