Τα κρούσματα της εν λόγω γρίπης αυξάνονται ενώ όπως αναφέρεται και σε αντίστοιχη δημοσίευση του Iatronet, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, στην χώρα μας είχαν καταγραφεί 15 σοβαρά περιστατικά ασθενών (ηλικίας 69 έως 89 ετών) που παρουσίασαν επιπλοκές της γρίπης, εκ των οποίων μόνο οι 3 είχαν εμβολιαστεί. Δείτε τι συμβουλεύει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό το ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα χαρακτηριστικά της εποχικής γρίπης στην χώρα μας, έχουν διαμορφωθεί ως εξής: το λεγόμενο επιδημικό κύμα παρατηρείται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, με κορύφωση τους δύο τελευταίους μήνες (δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο) ενώ κυκλοφορούν ακόμα όλα τα στελέχη της γρίπης, δηλαδή Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β.
Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα ποσοστά των κρουσμάτων της εν λόγω γρίπης αυξάνονται και σε άλλες γειτονικές και μη χώρες, όπως η Αλβανία και η Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία μέχρι και την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει ήδη μπει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι σ’ αυτό συνέβαλλε και η επέλαση του χιονιά που πλήττει την χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.
Ως προς την πρόληψη, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι «συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης». Εκτός αυτού, φροντίστε να τηρείτε όλους τους γνωστούς κανόνες ασφαλείας που θα σας προστατεύσουν από την μετάδοση της γρίπης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός του σπιτιών αλλά και των χώρων εργασίας.
Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πολύ από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σ' αυτά περιλαμβάνεται ο χαμηλός ή καθόλου πυρετός, ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η εξάντληση.
Πηγές: keelpno.gr και iatronet.gr