Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης που δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε κάθε μικρή ή μεγάλη επιθυμία των παιδιών μας. Είναι -και ίσως αυτό να είναι σημαντικότερο- ότι τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν ότι στη ζωή τους δεν θα παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν από τους άλλους. Και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουν από εσάς. Ή μαλλον, που καλύτερα να πάρουν από εσάς.
Έτσι, ανάλογα πάντα και με την ηλικία του παιδιού, όταν ζητήσει ένα πολύ ακριβό δώρο, μην αρκεστείτε σε ένα ξερό «όχι». Αντίθετα δοκιμάστε τα εξής:
Κατανόηση και επεξήγηση
«Θα ήθελα πολύ να μπορώ να σου παίρνω αυτά που επιθυμείς, αλλά δεν γίνεται να πάρουμε αυτό το ακριβό tablet. Χρειαζόμαστε τα λεφτά που έχουμε για να πάρουμε πράγματα για όλη την οικογένεια, για το σπίτι μας, για το αυτοκίνητο. Έτσι δεν γίνεται να πάρουμε το tablet. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν σ’αγαπώ.» Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομερείς εξηγήσεις. Σημασία έχει το παιδί να καταλάβει ποιο είναι το σκεπτικό σας και ότι η άρνησή σας δεν έχει να κάνει με το ίδιο, παρά με άλλες ανάγκες που είναι πιο σημαντικές από ένα παιχνίδι. Στη συνέχεια, πρέπει να ακούσετε αυτά που έχει να σας πει το παιδί, ακόμα κι αν σας επιτεθεί, λέγοντας π.χ. ότι δεν νοιάζεστε γι’αυτό. Το να το ακούσετε και μόνο θα του δώσει να καταλάβει το αντίθετο.
Όρια
«Το παιχνίδι αυτό κοστίζει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούμε να ξοδέψουμε.» Η αγάπη σας για το παιδί δεν έχει όρια. Οι οικονομικές σας δυνατότητες, όμως, έχουν. Όπως και η πρόθεσή σας να του χαρίζετε υλικά αγαθά. Με τη φράση αυτή ουσιαστικά λέτε στο παιδί ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα στην οικογένεια, αλλά το λέτε με πιο όμορφο τρόπο. Του λέτε, επίσης, πως όπως πολλά άλλα πράγματα στη ζωή σας, έτσι και στα έξοδά σας πρέπει να μπαίνουν όρια, για να κυλά η οικογενειακή σας ζωή εύρυθμα.
Όνειρα
«Βάλτο στη λίστα με τα δώρα που θέλεις να ζητήσεις από τον Άγιο Βασίλη και αν μπορεί θα στο φέρει.» Με τον τρόπο αυτό δεν αποτρέπετε το παιδί σας από το να κάνει όνειρα, ενώ ταυτόχρονα αφήνετε ανοιχτά δύο σενάρια: Το ένα είναι ότι πιθανώς μέχρι να έρθει ο Άγιος Βασίλης το παιδί θα έχει ξεχάσει το πολύ ακριβό δώρο και θα δεχτεί με χαρά κάποιο άλλο που έχει ζητήσει, σε πιο λογική τιμή. Το άλλο είναι ότι μπορείτε να κάνετε ένα οικογενειακό συμβούλιο με τα ενήλικα μέλη της οικογένειας και, αν συμφωνείτε όλοι ότι το δώρο αυτό είναι πράγματι σημαντικό για το παιδί, αντί να του πάρει ο καθένας κάτι ξεχωριστό (παππούδες, θείοι, νονοί κ.λ.π.) να συγκεντρώσετε όλοι μαζί τα χρήματα που χρειάζονται και να του το πάρετε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το παιδί δεν πρέπει να μάθει τίποτα για τις… πλεκτάνες σας!
Στόχοι
«Αν το θέλεις τόσο πολύ, γιατί δεν αρχίζεις να μαζεύεις λεφτά σε έναν κουμπαρά ώστε κάποια στιγμή να το πάρεις;» Κάπως έτσι το παιδί θα αρχίσει να γνωρίζει την έννοια της αποταμίευσης, αλλά και τη μεγάλη ικανοποίηση του να αποκτά κάτι με τα «δικά του» χρήματα. Να είστε, βέβαιοι, πως αν τελικά πετύχει τον στόχο του και αποκτήσει αυτό που θέλει, η χαρά του θα είναι διπλή και θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο!