Φήμες λένε ότι δεν έχει βρεθεί κάποιος που να μην του αρέσουν οι ιταλικές μπρουσκέτες. Πολύ γρήγορο ορεκτικό ενώ το μόνο δύσκολο είναι ότι θα πρέπει να ξαναγεμίζετε συνεχώς την πιατέλα!
Τι θα χρειαστείτε
6 ή 7 ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο
6-8 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί ή παρόμοιο ιταλικό ψωμί
Τι θα κάνετε: Ξεφλουδίστε και κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Προθερμάνετε το φούρνο. Εντωμεταξύ βάλτε τις ντομάτες, το σκόρδο, 1κ.σ. ελαιόλαδο και το ξίδι σε ένα μπλ και ανακατέψτε. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αλατοπίπερο. Κόψτε τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες. Απλώστε πάνω τους λάδι και τοποθετήστε τις στο φούρνο, στην πάνω θέση. Βάλτε το ψωμί σε μια πιατέλα και με ένα κουτάλι προσθέστε το μίγμα και σερβίρετε. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στη συνταγή και λίγο cottage cheese.
Χούμους από παντζάρια
Τα πεντανόστιμα παντζάρια, τώρα σε πολυτελή έκδοση. Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα αυτή τη συνταγή σως χούμους από παντζάρια και σερβίρετε πάνω σε φέτες αγγουριού ή με πιτάκια.
Τι θα χρειαστείτε
1/2 κιλό παντζάρια (καθαρισμένα, μαγειρεμένα* και κομμένα σε κύβους)
2 κ.σ. ταχίνι
5 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (από περίπου 2 λεμόνια)
Αλάτι, Φρέσκο πιπέρι
* Για να μαγειρέψετε τα παντζάρια, κόψτε τις κορυφές, τρίψτε τα και φράστε τα ή βάλτε τα στο φούρνο, μέχρι να μπορείτε εύκολα να τα καρφώσετε με ένα μαχαίρι. Ξεφλουδίστε τα μόλις κρυώσουν.
Τι θα κάνετε: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα της επιλογής σας. Προτείνουμε να βάλετε και καρύδι. Βάλτε το μίγμα στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει και σερβίρετε. Για πιο γευστικά αποτελέσματα (αν υπάρχει ο χρόνος) αφήστε το στο ψυγείο για 3 μέρες.
Ψωμί με τυρί και καυτερή πιπεριά
Εμφανισιακά μοιάζει λίγο με ανανά. Γευστικά όμως έχει το βασικό συνδυασμό που αγαπούν όλοι οι Έλληνες. Ψωμί με τυρί. Δεν είναι όμως ένα απλό ψωμοτύρι αλλά ένα εντυπωσιακό και καυτερό ορεκτικό.
Τι θα χρειαστείτε
1 χωριάτικο καρβέλι ψωμί, στρογγυλό
300 γρ. τυρί
1/4 φλυτζάνι ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 φλυτζάνι (4 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε το φούρνο. Κόβετε το ψωμί σε σχήμα ανανά, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι τον πάτο του. Τοποθετείτε το τριμμένο τυρί, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνετε το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε ένα ταψί. Γεμίστε κάθε ρωγμή με το μείγμα του τυριού. Τυλίξτε το ψωμί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά. Ανοίξτε το και ξαναψήστε για 10 λεπτά.
Γκουακαμόλε
Το πεντανόστιμο συνοδευτικό της μεξικάνικης κουζίνας θα σας πάρει μόλις δέκα λεπτά για να το φτιάξετε. Συνοδέψτε το με τορτίγια τσιπς ή ντορίτος.
Τι θα χρειαστείτε
3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
χυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
1 μικρό κρεμμύδι έξτρα ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες
αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κορίανδρο
Τι θα κάνετε: Ξεφλουδίστε τα αβοκάντο και κόψτε τα στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι. Τεμαχίστε τα σε κομμάτια και περιχύστε τα από όλες τις πλευρές με το χυμό του λάιμ, για να μην μαυρίσουν. Σουρώστε το χυμό και κρατήστε τον. Σε ένα μπολ πολτοποιήστε το αβοκάντο με το αλάτι, το κύμινο, το καγιέν και τον κορίανδρο. Προσθέστε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατέψτε καλά. Τέλος προσθέστε και μια κουταλιά από το χυμό λάιμ που περίσσεψε. Αφήστε το dip για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου προτού το σερβίρετε. (Συνταγή από yumm.gr)
Γεμιστά αβγά
Μόνο με αβγά, μαγιονέζα και μουστάρδα μπορείτε να φτιάξετε ένα ορεκτικό πλούσιο σε θρεπτική αξία αλλά και πεντανόστιμο. Αν είστε των light, αντικαταστήστε τη μαγιονέζα με γιαούρτι ή τυρί κρέμα.
Τι θα χρειαστείτε
4 αβγά βρασμένα σφιχτά
3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tι θα κάνετε: Καθαρίστε τα αβγά και κόψτε τα κατά μήκος. Αφαιρέστε τους κρόκους και βάλτε τους σε ένα μπολ. Λιώστε τους κρόκους με ένα πιρούνι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά. Με ένα κουτάλι γεμίστε τα άδεια ασπράδια. Αν θέλετε να γίνουν πιο όμορφα, βάλτε τη γέμιση μέσα σε κορνέ και γεμίστε τα. Διακοσμήστε τα με μια κάπαρη ή λίγο μαϊντανό. (Συνταγή από sintagespareas.gr)