Και βέβαια όχι. Το να ανοίξεις φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει κι η γιαγιά σας.
Τι θα χρειαστείτε
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο
1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)
130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2ο
Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.
Βήμα 3ο
Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.
Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.
Δείτε αναλυτικά πώς το κάνει μια ειδικός:
Βήμα 4ο
Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο».
Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.
Μερικά χρήσιμα tips:
*Για να μεταφέρετε το φύλλο από τον πάγκο στον πλάστη χωρίς να σπάσει, τυλίξτε το στον πλάστη.
*Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε για λίγο τα φύλλα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο ταψί.
*Οι έμπειρες νοικοκυρές συμφωνούν, ότι το μυστικό για μαλακό φύλλο είναι στο ζύμωμα –όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο το καλύτερο.
Καλή επιτυχία!