1. Αφιερώστε τους χρόνο
Αυτή είναι η βάση της πυραμίδας! Παίξτε μαζί τους, μάθετε τα χόμπι τους και ρωτήστε τα πώς πέρασαν στο σχολείο.
Τι κερδίζουν: Δένονται περισσότερο μαζί σας και μαθαίνουν, απ’ το παράδειγμά σας, πώς να δείχνεις στον συνάνθρωπό σου ότι νοιάζεσαι.
2. Να τους υπενθυμίζετε τη σημασία που έχουν στη ζωή σας
Σύμφωνα με έρευνες, πολλά παιδιά δεν ξέρουν ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή των γονιών τους. Πρέπει να το ακούσουν από εσάς!
Τι κερδίζουν: ασφάλεια, αγάπη και εκτίμηση -στοιχεία που θα μεταδώσουν και στα δικά τους παιδιά.
3. Δείξτε τους πώς να λύνουν τα προβλήματά τους και όχι πώς να εγκαταλείπουν
Από μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τίποτα δεν χαρίζεται και ότι τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε, όχι για να τ’ αγνοούμε.
Τι κερδίζουν: μαθαίνουν ότι τίποτα δεν «χαρίζεται» και ότι κάποιες φορές, οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορεί να επηρεάσουν και τους γύρω μας.
4. Ζητήστε τη βοήθειά τους και δείξτε τους την εκτίμησή σας
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσα άτομα έχουν συνηθίσει να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, συμπονούν και βοηθούν περισσότερο τους άλλους. Ζητήστε απ’ το παιδί ν’ αναλάβει μια δουλειά κάθε μέρα και πείτε του «ευχαριστώ» στο τέλος.
Τι κερδίζουν: μαθαίνουν την έννοια της βοήθειας και βλέπουν πώς είναι να δείχνεις στον άλλον, ότι εκτιμάς την προσπάθειά του.
5. Βοηθήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τα αρνητικά του συναισθήματα
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, το μίσος και η ζήλεια μας εμποδίζουν αν έρθουμε κοντά στους συνανθρώπους μας, γι’ αυτό αφήστε τα παιδιά να τα αντιμετωπίσουν!
Τι κερδίζουν: αποκτούν συναισθηματική σταθερότητα, διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καλύτερα και γίνονται πιο συμπονετικοί ενήλικες.
6. Εξηγήστε τους ότι ο κόσμος είναι πιο «μεγάλος» απ’ ό,τι νομίζουν
Τα παιδιά νοιάζονται περισσότερο για τον μικρόκοσμο της οικογένειας και των φίλων τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι, κάποια στιγμή θα βγουν έξω από αυτόν τον περιορισμένο κύκλο και θα γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις. Ρωτήστε το πώς θα ένιωθε αν ήταν στη θέση κάποιου αγαπημένου του ήρωα ή πώς θα αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα που είδατε μαζί στις ειδήσεις.
Τι κερδίζουν: γίνονται καλοί ακροατές, μπαίνουν στη θέση του άλλου και βλέπουν ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από την οικογένεια, το σπίτι και το σχολείο.
Το να μεγαλώσεις έναν «σωστό» ενήλικα χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή. Όμως, οι προσπάθειές μας στο τέλος θα μας αποζημιώσουν και όταν πια τα παιδιά μεγαλώσουν, θα είμαστε ήσυχοι ότι κάναμε καλή δουλειά…
Πηγή: Brightside.me