Τι χρειάζεστε:
3 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
6-7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
Τι κάνετε:
Σ’ ένα μπολ ρίχνετε το νερό και τη μαγιά και περιμένετε να διαλυθεί. Ρίξτε 1 κούπα αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να μοιάζει με βούτυρο. Το αλεύρι αυτό προστατεύει τη μαγιά απ’ την ανασταλτική λειτουργία του αλατιού. Τώρα ρίξτε το αλάτι και ανακατέψτε το με το μίγμα. Προσθέστε 4 κούπες αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να σφίξει η ζύμη.
Επάνω στον καθαρό πάγκο σας, πασπαλίστε λίγο αλεύρι και πετάξτε επάνω την κολλώδη ζύμη. Ζυμώστε, ρίχνοντας έξτρα αλεύρι όποτε κολλάει, ώσπου να γίνει συμπαγής και ελαστική (να έχει καλή επαναφορά όταν την πιέζετε με το δάχτυλο). Λαδώστε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε μέσα τη ζύμη σε μορφή μπάλας. Καλύψτε με μια πετσέτα ή με μεμβράνη κι αφήστε τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος για 1-2 ώρες να φουσκώσει καλά.
Πασπαλίστε λίγο αλεύρι επάνω στον πάγκο, βγάλτε τη φουσκωμένη ζύμη απ’ το μπολ και χωρίστε την σε 2 ίσες φραντζόλες. Αφήστε τις εκεί για 1 ώρα να ξαναφουσκώσουν. Θα γίνουν σχεδόν διπλάσιες. Λίγο πριν να είναι έτοιμες για ψήσιμο βάλτε το φούρνο σας να προθερμανθεί στους 220 βαθμούς. Λαδώστε ένα ταψάκι, ακουμπήστε επάνω τις φραντζόλες και, με ένα μαχαίρι, χαράξτε το πάνω μέρος 3 φορές. Αφήστε να ψηθούν για 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει το πάνω μέρος και το κάτω να ακούγεται σαν κούφιο αν το χτυπήσετε με τη λαβή του μαχαιριού.
Βγάλτε το ψωμί απ’ τον φούρνο, βάλτε το κάπου να κρυώσει και απολαύστε το οικογενειακώς στο επόμενο γεύμα σας.
Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι (ή μίγμα άλευρων) θέλετε και να προσθέσετε στο μίγμα σας από μυρωδικά έως διάφορους σπόρους ή και μέλι, ακόμη, για να γίνει πιο γλυκό, κατάλληλο για το πρωινό σας.
Καλή όρεξη!