Συγκεκριμένα, όταν τοποθετούμε τα υγρά ρούχα πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν, τα επίπεδα της υγρασίας αυξάνονται κατά 30%, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη της μούχλας.
Με την σειρά της η ανάπτυξη της υγρασίας και της μούχλας προκαλεί την ανάπτυξη του μύκητα ασπέργιλλου, που ευθύνεται για την ασπεργίλλωση, τη λοίμωξη δηλαδή των πνευμόνων. Ενδεικτικά, μία πλύση υγρών ρούχων που μόλις έχει βγει απ’ το πλυντήριο περιέχει δύο λίτρα νερό, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στο δωμάτιο. Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, αυτό είναι αρκετό για την επικίνδυνη ανάπτυξη του μύκητα.
Αν και οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ανοσία είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να τον καταπολεμήσει, δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ασθενείς με AIDS. Η ασπεργίλλωση σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί ακόμα και ν’ αποβεί μοιραία. Πιθανά συμπτώματά της είναι η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας με αίμα.
Γι’ αυτό, ας μην το διακινδυνεύουμε! Οι εναλλακτικές μας είναι τρεις: μπορούμε να περιμένουμε (λίγο παραπάνω είναι η αλήθεια) να στεγνώσουν τα ρούχα στο μπαλκόνι, να αγοράσουμε στεγνωτήριο ή αν θέλουμε να τ’ απλώσουμε μέσα στο σπίτι να επιλέξουμε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιούμε και που είναι πιο απομονωμένο, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος.
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πώς κάτι τόσο απλό μπορεί να τελικά να είναι τόσο βλαβερό. Ας πάρουμε τα μέτρα μας για την υγεία μας αλλά κυρίως, για την υγεία των παιδιών μας!
Πηγή: Dailymail.co.uk