Τι είναι η αμνιοκέντηση;
Είναι ένα διαγνωστικό επεμβατικό τεστ που ανήκει στον προγεννητικό έλεγχο. Με την συγκεκριμένη μέθοδο, οι ειδικοί διαπιστώνουν αν υπάρχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία στο έμβρυο, όπως το σύνδρομο Down ή ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πότε είναι απαραίτητη
Όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος, οι εξετάσεις που μέχρι πρότινος γίνονταν στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου μας έδειχναν ποιες ήταν οι πιθανότητες να εμφανίσει το έμβρυο κάποια ανωμαλία. Κάποιες εξ αυτών είναι η η αυχενική διαφάνεια, το ντόπλερ και η Β’ επιπέδου. Σε περίπτωση που η πιθανότητα να εμφανίσει το έμβρυο κάποιο πρόβλημα ήταν 1/300, η γυναίκα έπρεπε να προχωρήσει στην αμνιοκέντηση που θα της έδινε μια σαφή εικόνα με πιο σίγουρα αποτελέσματα.
Επειδή ο κίνδυνος αυτής της πιθανότητας ήταν μεγαλύτερος από τα 35 και μετά, θεωρήθηκε αναγκαία εξέταση για τις γυναίκες από αυτό το ηλικιακό όριο και πάνω. Στη συνέχεια το όριο αυτό αυξήθηκε στα 38 χρόνια ενώ πλέον μια γυναίκα μια γυναίκα πρέπει να κάνει αμνιοκέντηση από τα 40 έτη και πάνω.
Εκτός του ηλικιακού ορίου, όμως, η εξέταση κρίνεται απαραίτητη εφόσον κάποια από τις προηγούμενες εξετάσεις βγει προβληματική.
Ποια είναι η διαδικασία;
Με την λήψη τροφοβλάστης, που γίνεται με τη λήψη λεπτών βελονών που αναρροφούν μέρος του πλακούντα, γίνεται λήψη του απαραίτητου υλικού του εμβρύου που θα δείξει αν υπάρχει κάποια ανωμαλία ή πρόβλημα στο DNA του. Γίνεται μέχρι τις 13 εβδομάδες και 6 ημέρες της κύησης αυστηρά, καθώς μετά είναι επικίνδυνη για την έγκυο. Σε περίπτωση που ανιχνευθεί κάτι ύποπτο, η διακοπή της κύησης μπορεί (έκτρωση) να είναι μια πιθανότητα.
Η αμνιοκέντηση γίνεται από τις 17 μέχρι τις 24 εβδομάδες της κύησης με την αναρρόφηση αμνιακού υγρού. Θεωρείται πιο σίγουρη μέθοδος και δείχνει αν υπάρχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία στο έμβρυο.
«Υπάρχει περίπτωση να αποβάλλω αν κάνω αμνιοκέντηση;»
Σύμφωνα με τον γιατρό, οι πιθανότητες αποβολής υπάρχουν πάντα αλλά είναι μικρές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της τροφοβλάστης, τα ποσοστά των αποβολών φτάνουν το 1%. Η αμνιοκέντηση θεωρείται ακόμα πιο ασφαλής με το αντίστοιχο ποσοστό να πέφτει στο μισό, δηλαδή στο 0,5%.
Είναι επίπονη διαδικασία;
Η διαδικασία αυτή καθ’ αυτήν δεν είναι επίπονη για την γυναίκα, ωστόσο η ψυχολογική φόρτιση είναι αυτή που ουσιαστικά την επιβαρύνει. Η βελόνα, εξάλλου, ακουμπά σε άνευρο σημείο της κοιλιάς, επομένως, εκτός από μια ενδεχομένως μικρή ενόχληση, η γυναίκα δεν πονά σωματικά την ώρα της εξέτασης. Φυσικά, όπως επισημαίνει ο γιατρός, ο πόνος είναι υποκειμενικός και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως δεν πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
1. Μόλυνση
Ο κίνδυνος της μόλυνσης, όπως η χοριοαμνιονίτιδα, είναι μια πιθανότητα, η οποία όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί προληπτικά με την χορήγηση αντιβίωσης πριν και μετά την διαγνωστική εξέταση. Η αντιβίωση είναι ασφαλής για το μωρό, ενισχύει την καλή αντισηψία του οργανισμού της γυναίκας και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
2. Ρήξη υμένων
Η ρήξη υμένων που αλλιώς σημαίνει ότι «έσπασαν τα νερά» είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά την αμνιοκέντηση. Αν συμβεί μέχρι τις 24 εβδομάδες, καταλήγει σε αποβολή.
3. Πρόωρος τοκετός
Μια ακόμα επιπλοκή της αμνιοκέντησης μπορεί να είναι ο πρόωρος τοκετός, σε περίπτωση που τα νερά «σπάσουν» πριν τις 37 εβδομάδες.
Για την αποφυγή των δυσάρεστων επιπλοκών, συνίσταται η παρακολούθηση από τον γιατρό μετά την εξέταση ενώ είναι απαραίτητη η ξεκούραση της γυναίκας για τρεις τουλάχιστον ημέρες. Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται για δέκα μέρες μετά την εξέταση.
Σύμφωνα με τον κ. Αρμενιάκο, η αμνιοκέντηση είναι μια εξέταση που σταδιακά θα αντικατασταθεί με την ανίχνευση του του εμβρυικού DNA της μητέρας, που γίνεται μέσω μιας απλής και καθόλου επίπονης αιμοληψίας. Ο γιατρός θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείτε σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση, η καλή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκα παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό, αν υποβληθείτε σε αμνιοκέντηση, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και να μην αγχωθείτε, τουλάχιστον πάντα στο μέτρο του δυνατού. Έτσι θα βοηθήσετε και εσάς αλλά και το μωρό σας!