Χαλάρωση και προετοιμασία
Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, ετοιμάστε έναν μερακλίδικο καφέ, ένα σπιτικό παγωμένο τσάι ή ένα ποτήρι απ’ το κρασί που προτιμάτε και ξεκινήστε με τα βασικά. Διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή (μην ξεχνάτε ότι δεν είστε στ’ αλήθεια σεφ) και εκτελέστε την στο μυαλό σας πριν ανοίξετε το μάτι. Ύστερα, ετοιμάστε όλα τα υλικά και απλώστε τα δίπλα-δίπλα στο τραπέζι της κουζίνας, ώστε να μη χάνετε καθόλου χρόνο κατά την εκτέλεση. Υπάρχουν συνταγές που σας δίνουν τη δυνατότητα να προετοιμάσετε το επόμενο στάδιο όσο το προηγούμενο εκτελείται, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι προτιμότερο να τα έχετε όλα έτοιμα από την αρχή.
Θερμοκρασία δωματίου
Όταν τα υλικά μας είναι στην ίδια θερμοκρασία, μαγειρεύονται πιο σωστά και η ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτό είναι η θερμοκρασία δωματίου. Μην παίρνετε αχρείαστα ρίσκα με τα κρέατα, ειδικά κιμάδες και κοτόπουλο, αλλά τα λαχανικά που φυλάτε στο ψυγείο, καλό είναι να τα βγάζετε έξω από νωρίτερα, ώστε να ζεσταθούν όσο χρειάζεται.
Φρέσκα μυρωδικά, αλλά και φρέσκα μπαχαρικά
Δε χρειάζεται πτυχίο σεφ για να γνωρίζει κανείς ότι όσο πιο φρέσκα είναι τα μυρωδικά μας τόσο δυνατότερο είναι το άρωμά τους, εντός και εκτός φαγητού, αλλά και και τα θρεπτικά τους συστατικά πολύ δραστικότερα. Τι γίνεται όμως με τα μπαχαρικά; Στην κουζίνα ενός εστιατορίου, σπανίως ξεμένουν μπαχαρικά ώσπου να χάσουν τα αρώματά τους, στο σπίτι όμως, δεν τα χρησιμοποιούμε όλα τόσο συχνά ώστε να ανανεώνονται τακτικά. Μην έχετε ενδοιασμούς, λοιπόν, όταν ένα μπαχαρικό έχει μείνει στο ράφι σας για πάρα πολύ καιρό. Πετάξτε το και αντικαταστήστε το με φρέσκο για να δώσετε στα φαγητά σας την ταξιδιάρικη γεύση που ονειρευτήκατε.
Μαχαίρια και χέρια σε φόρμα
Ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας κάθε συνταγής είναι το ξεφλούδισμα χωρίς να χαραμίζεται σάρκα, αλλά και το προσεκτικό και γρήγορο κόψιμο των υλικών σε ίσα τεμάχια για ομοιόμορφο μαγείρεμα, είτε είναι φέτες είτε κυβάκια και ραβδάκια. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται τα κατάλληλα μαχαίρια, αλλά και τα κατάλληλα χέρια που θα κάνουν τη δουλειά με ακρίβεια και χωρίς απρόοπτα. Διατηρείστε τα μαχαίρια της κουζίνας σας ακονισμένα και καθαρά και χρησιμοποιείστε τα προσεκτικά επάνω σε μια ευρύχωρη επιφάνεια κοπής και χωρίς βιασύνες.
Κατάλληλη φωτιά και άγρυπνο μάτι
Στις περισσότερες συνταγές, σημειώνεται ρητά σε πόσο δυνατή φωτιά πρέπει να εκτελέσετε το κάθε στάδιο και καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Παρ’ ολ’ αυτά, αν θέλετε λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα, π.χ. περισσότερο τραγανό περίβλημα ή καλύτερο ψήσιμο εσωτερικά, μπορείτε να ρυθμίζετε ανάλογα το μάτι της κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλειδί είναι να μη φεύγετε ποτέ απ’ την κουζίνα, να είστε σε εγρήγορση και να έχετε και τα δικά σας μάτια ανοιχτά για να αποφύγετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Καλό απόθεμα από ξερά κρεμμύδια και σπιτικούς ζωμούς
Δεν υπάρχει υλικό που να χρησιμοποιείται τόσο πολύ και να βελτιώνει τόσο τη γεύση των φαγητών όσο τα παλιά, καλά, ξερά κρεμμύδια, κόκκινα, λευκά ή κίτρινα. Φροντίστε να μην ξεμένετε ποτέ, λοιπόν, από κρεμμύδια, όπως επίσης, να μην ξεμένετε ποτέ από σπιτικούς ζωμούς που κάνουν θαύματα σε κάθε πιάτο. Όποτε σας περισσεύουν λαχανικά ή κόκκαλα και κομματάκια κρέατος, ρίξτε τα στην κατσαρόλα και βράστε μέχρι να δώσουν έναν γεμάτο ζωμό, μυρωδάτο και γευστικό. Ύστερα, αποθηκεύστε σε βαζάκι στο ψυγείο (με λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια) ή στην κατάψυξη μέσα σε παγοκύστες.
Μεγάλα μπολ και ταυτόχρονο καθάρισμα
Η καλή μαγειρική είναι μπελαλίδικη υπόθεση και η ζαχαροπλαστική ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό, όπως κάνουν και οι μεγάλοι σεφ, χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη ευρύχωρα, ώστε να πιτσιλάτε όσο γίνεται λιγότερο τριγύρω, συνεπώς, να έχετε λιγότερα να καθαρίσετε. Βεβαίως, η καλύτερη πρακτική είναι να καθαρίζετε τα πάντα ενώ μαγειρεύετε, όχι μόνο επειδή στο σπίτι έχετε σίγουρα λιγότερα σκεύη απ’ ότι ένας επαγγελματίας, αλλά και για ν’ απολαύσετε το αποτέλεσμα χωρίς να σκέφτεστε τη φασίνα μετά. Εκτός κι αν σκοπεύετε να την αναθέσετε σε άλλον...