Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όταγκο της Νέας Ζηλανδίας, έδειξαν ότι τα παιδιά που πιπιλάνε το δάχτυλό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες. Μπορεί, αρχικά, αυτός ο ισχυρισμός να φαίνεται ανεξήγητος, όμως η λογική πίσω απ’ αυτή την παραδοχή είναι απλή: τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, δεν έχουν εκτεθεί σε αρκετά μικρόβια όσο ήταν μικρά, σε αντίθεση με τα πιτσιρίκια που έχουν αυτή την «κακιά» συνήθεια.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 45% των παιδιών ηλικίας 13 ετών εμφάνισαν κάποιου είδους αλλεργία -στις γάτες, τους σκύλους, τη σκόνη και σε συγκεκριμένους μύκητες. Το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 40% για όσα παιδιά συνήθιζαν να πιπιλάνε το δάχτυλό τους και στο 31% για όσα είχαν και μια δεύτερη κακιά συνήθεια: να τρώνε τα νύχια τους.
Η εξήγηση είναι απλή: μ’ αυτούς τους τρόπους, τα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερα μικρόβια, γεγονός που κάνει τον οργανισμό τους πιο ανθεκτικό και τα βοηθά να αποκτήσουν ανοσία.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το ίδιο δεν ίσχυε για την περίπτωση του άσθματος ή της αλλεργικής ρινίτιδας.
Ένας εκ των ερευνητών, ο Malcolm Sears, Καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, αναφέρει ότι τα «αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η έκθεση των παιδιών στα μικρόβια σε μικρή ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσουν από αλλεργίες στο μέλλον». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιες συμπεριφορές αλλά ότι, προς έκπληξή μας, αυτή η «κακιά» συνήθεια τελικά μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκτυπο για την μελλοντική υγεία τους.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να «κόψουν» αυτή τη συνήθεια αλλά ότι -τουλάχιστον- έχουμε έναν λόγο λιγότερο να ανησυχούμε...
Πηγή: independent.co.uk