Το σφουγγάρι της κουζίνας
Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, η διαδικασία είναι η εξής: Με λίγο απορρυπαντικό πιάτων στο σφουγγάρι, βάλτε το κάτω απ’ τη βρύση και καθαρίστε το καλά. Στραγγίξτε το και βάλτε το σε ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τοποθετήστε το μπολ στα μικροκύματα, ρυθμίστε σε υψηλή θερμοκρασία κι αφήστε για 2 λεπτά. Μόλις το νερό κρυώσει, αφαιρέστε το σφουγγάρι, στραγγίξτε κι αφήστε να στεγνώσει καλά. Αν δεν έχετε μικροκύματα, βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων, στη λειτουργία αποστείρωσης, ή μουλιάστε μέσα σε νερό και ξύδι για κάμποση ώρα και κατόπιν στεγνώστε καλά.
Την ηλεκτρική σκούπα
Βάλτε τη σκούπα να δουλέψει για να απορροφήσει ό,τι έχει μείνει στον σωλήνα και αν η σακούλα είναι σχεδόν γεμάτη, αλλάξτε τη για να μη «μπουκώσει», επηρεάζοντας τη λειτουργία της σκούπας. Αν δεν είναι μιας χρήσεως, πλύντε την με χλιαρό νερό κι αφήστε την να στεγνώσει καλά. Εντωμεταξύ, πλύντε το σωλήνα με χλιαρό νερό, φορέστε ένα λαστιχένιο γάντι και αφαιρέστε χνούδια και άλλα υπολείμματα απ’ τη βούρτσα και αφήστε το στόμιο να μουλιάσει σε ένα διάλυμα νερού με ξύδι. Πριν βάλετε την καινούργια (ή την στεγνή) σακούλα ρίξτε μέσα μια κουταλιά μαγειρική σόδα για τις μυρωδιές. Επαναλάβετε κάθε 1-3 μήνες, αναλόγως και με τη χρήση και μην ξεχνάτε ν’ αλλάζετε συχνά φίλτρα.
Το πλυντήριο ρούχων/πιάτων
Κάθε τόσο, βάλτε λίγο απορρυπαντικό στη θήκη του πλυντηρίου ρούχων και κάντε μια πλύση στους 90 βαθμούς χωρίς ρούχα. Εναλλακτικά, κάντε το ίδιο με δύο κούπες ξύδι αντί για απορρυπαντικό και λίγη μαγειρική σόδα στον κάδο για τα άλατα και τις μυρωδιές. Περάστε τα λάστιχα με ένα πανί μουσκεμένο με ξύδι και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το φίλτρο από χνούδια και άλλα υπολείμματα. Μετά από κάθε πλύση, αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη για να μη δημιουργείται μούχλα.
Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων.
Για το πλυντήριο πιάτων, βάλτε μια κούπα γεμάτη ως τη μέση με ξύδι στο επάνω ράφι και σκορπίστε λίγη μαγειρική σόδα στον πάτο. Κάντε μια πλύση στην υψηλότερη θερμοκρασία, σκουπίστε καλά με ένα πανί κι αφήστε ανοιχτό μέχρι να στεγνώσει καλά.
Εδώ, μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς να καθαρίσετε φυσικά το πλυντήριο πιάτων.
Τη σφουγγαρίστρα
Τη σφουγγαρίστρα, όπως και όλα τα πανιά που χρησιμοποιείτε στο καθάρισμα του σπιτιού, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο, σε υψηλή θερμοκρασία και χωρίς μαλακτικό. Εναλλακτικά, βουτήξτε την για λίγες ώρες σε ένα διάλυμα νερού με ξύδι (για να μη χρειάζεται έντονο ξέπλυμα μετά, όπως αν βάζατε κάποιο χημικό απολυμαντικό) και αφήστε την να στεγνώσει καλά στο μπαλκόνι. Καθαρίστε το κοντάρι με λίγο διάλυμα νερού και απορρυπαντικού πιάτων.
Τη σκούπα
Τινάξτε τη σκούπα σας γερά, σε ένα πεζούλι ή μια κολώνα έξω απ’ το σπίτι, για να φύγει όλη η σκόνη κι ύστερα ρουφήξτε ανάμεσα στις τρίχες της σκούπας με την ηλεκτρική, να φύγουν εντελώς χνούδια και άλλα υπολείμματα. Κάθε τόσο, βουτήξτε για λίγη ώρα μέσα σε νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ξεπλύντε την και στεγνώστε καλά πριν την επόμενη χρήση. Πριν βουτήξετε τη σκούπα, χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα κι ένα πανάκι για ν’ απολυμάνετε το κοντάρι.
Τον κουβά και το φαράσι
Φτιάξτε μία πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, απλώστε στο εσωτερικό του κουβά και επάνω στο φαράσι και αφήστε την λίγη ώρα να δράσει, πριν την ξεπλύνετε με νερό, απομακρύνοντας μυρωδιές και άλλα υπολείμματα. Τον αποσπώμενο στίφτη, τοποθετήστε τον για λίγη ώρα μέσα σε διάλυμα νερού με ξύδι για να απολυμαθούν λεπτομερώς. Σε κάθε περίπτωση, στεγνώστε καλά πριν τα αποθηκεύσετε.
Το πιγκάλ
Μία φορά την εβδομάδα, ρίξτε λίγο ξύδι με σόδα στη λεκάνη της τουαλέτας, βουτήξτε το βουρτσάκι μέσα κι αφήστε για λίγη ώρα πριν ξεπλύνετε με το καζανάκι. Αν αντί για ξύδι χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό απολυμαντικό, ξεπλύνετε περισσότερες από μία φορές. Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο διάλυμα νερού με χλωρίνη στο δοχείο του πιγκάλ, το οποίο, όμως θα ανανεώνετε συχνά για διαρκή απολύμανση.