Τι είναι η οστρακιά
Σύμφωνα με τον παιδίατρο και συνεργάτη της Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Μητέρα», κ. Διονύση Παπαδάτο, η οστρακιά, ή αλλιώς σκαρλατίνα, είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον β- αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, ένα βακτήριο με αρκετά μεγάλη αντοχή. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet, , οι κοκκινίλες που εμφανίζονται στο σώμα του παιδιού οφείλονται στην… ποικιλία των στελεχών των β- αιμολυτικών στρεπτόκοκκων (είναι πάνω από σαράντα), που παράγουν μια ερυθρογόνο τοξίνη.
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάτος, ένα από τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς είναι αρχικά τα έντονα, χαρακτηριστικά εξανθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο και τον κορμό του παιδιού. Οι κοκκινίλες αυτές συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τους 39 ή 40 βαθμούς, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μικρός ασθενής είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και αμυγδαλίτιδα.
Μαζί με τον πυρετό και την αμυγδαλίτιδα, ρίγη, εμετός και πονόλαιμος μπορεί επίσης να ταλαιπωρήσουν το παιδί.
Τα συμπτώματα της οστρακιάς συνήθως εκδηλώνονται μία με δύο μέρες μετά τη μόλυνση ενώ, σύμφωνα με τον γιατρό, η ασθένεια προσβάλλει παιδιά ηλικίας από τριών ετών και όπως αναφέρεται στο iatronet, παρατηρείται στις ηλικίες μέχρι δεκαπέντε ετών.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον παιδίατρο, που, με τις κατάλληλες κλινικές εξετάσεις, θα καταλάβει αν οφείλονται στο μικρόβιο της οστρακιάς.
Η θεραπεία της ασθένειας γίνεται με την χορήγηση πενικιλλίνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυστηρά δέκα ημερών. Ο γιατρός επισημαίνει ότι για τα παιδιά με αλλεργία στην πενικιλλίνη, ακολουθείται θεραπεία με ερυθρομυκίνη. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε μία με δύο μέρες μετά την χορήγηση της θεραπείας.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται κατά γράμμα η αγωγή που έχει προτείνει ο γιατρός για την καλύτερη ίαση του ασθενούς αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες, σοβαρές επιπλοκές.
Τελικά, υπάρχει πρόληψη;
Όπως επισημαίνει ο γιατρός, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης, αφού δεν κυκλοφορεί κάποιο εμβόλιο που θα θωρακίσει τον οργανισμό του παιδιού, όπως γίνεται με άλλες παιδικές αρρώστιες.
Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος να… προλάβετε, ή μάλλον να μειώσετε, το κακό, είναι να τηρείτε τα συνήθη μέτρα προστασίας μετάδοσης ασθενειών. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός των δωματίων του σπιτιού είναι κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης των μικροβίων.
Έχει επιπλοκές;
Η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής και η τήρηση του προγράμματος που συνιστά ο παιδίατρος είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αποφυγή κάποιων σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το παιδί αν δεν υποβληθεί στην ανάλογη θεραπεία.
Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα κάποιων εβδομάδων αφού εκδηλωθεί η ασθένεια, κάποιες βραχυπρόθεσμες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά (σπειραματονεφρίτιδα), ρευματικό πυρετό ή ακόμα και περιαμυγδαλικό απόστημα, που είναι επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας και προκαλεί τη συσσώρευση πύου στους ιστούς των αμυγδαλών.
Στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της, συγκαταλέγονται καρδιολογικές νόσοι, όπως η βαλβιδοπάθεια, τα περιστατικά της οποίας είναι σπάνια. Εφόσον, βέβαια, το παιδί ακολουθεί την θεραπεία, ο κίνδυνος των επιπλοκών σχεδόν εξαφανίζεται. Γι’ αυτό, προσέχετε για να έχετε και φροντίζετε να είστε… Εγγλέζοι με την αντιβίωση του παιδιού, ακόμα και αν εκείνο διαμαρτύρεται.
Πώς μεταδίδεται
Το μικρόβιο της οστρακιάς μεταδίδεται με την άμεση επαφή, καθώς και με τις εκκρίσεις που προέρχονται από το «φύσημα» της μύτης ή το φτάρνισμα. Ακόμα, καλό θα είναι να απομονώνετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί το παιδί για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των μικροβίων.
Πιο επιρρεπή είναι τα παιδιά, που έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα το μικρόβιο να προσβάλλει ακόμα και ενήλικες. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδάτος, η μετάδοση της νόσου συμβαίνει μία με δύο ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και μία με δύο ημέρες μετά την έναρξη της αντιβίωσης. Ωστόσο, η απομόνωση του παιδιού ασθενούς δεν είναι απαραίτητη.
Το ίδιο ισχύει και για τα κρούσματα οστρακιάς που παρατηρούνται σε σχολεία. Αν ένας συμμαθητής του παιδιού νοσήσει, δεν είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν τα παιδιά από την τάξη. Όσα, όμως, είχαν στενή επαφή με τον μικρό ασθενή (αδέλφια ή «κολλητοί» φίλοι) και εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα, προτείνεται να ακολουθήσουν τη σχετική αγωγή.
«Υπάρχει περίπτωση να την περάσει και δεύτερη φορά το παιδί μου;»
Εμβόλιο για την οστρακιά δεν υπάρχει, επομένως η πιθανότητα να «περάσει» το παιδί την ασθένεια πάνω από μία φορά, αν και σπάνια, υπάρχει. Σύμφωνα με την παιδίατρο, κ. Πετρούλα Λιάκου, ο οργανισμός του ασθενούς αναπτύσσει ανοσία για τον τύπο του στρεπτόκοκκου που την προκάλεσε, ωστόσο η πιθανότητα να ξαναεκδηλωθεί η ασθένεια είναι εξαιρετικά μικρή.
Επειδή τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά, προσπαθήστε να κάνετε πιο ευχάριστη την ανάρρωση του λιλιπούτειου ασθενή σας με βιβλία, παραμύθια, παιχνίδια, ίσως και ένα μπλοκ ζωγραφικής, αν φυσικά έχει όρεξη να δημιουργήσει!