Παίξτε μαζί με το παιδί
Αφιερώστε χρόνο στο παιδί καθαρά για παιχνίδι. Παίξτε μαζί του όπως θα έπαιζε με ένα συνομήλικό του και μη φοβηθείτε να γελάσετε, να φωνάξετε και να λερωθείτε σαν παιδί! Έτσι, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της επικοινωνίας ενώ παράλληλα βλέπετε πώς αλληλοεπιδρά με τον συμπαίκτη του. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τι το δυσκολεύει να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με άλλα παιδιά και να διαχειριστείτε τυχόν προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Κοινωνικοποιηθείτε οικογενειακώς
Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και έτσι, βλέποντάς σας να δέχεστε τους φίλους σας σπίτι, να είστε κοινωνικοί και να περνάτε καλά, αποτελείτε καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησής τους.
Προσκαλέστε τα παιδιά των φίλων σας
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το παιδί να νιώσει άνετα, γι’ αυτό προσκαλέστε για παιχνίδι ένα ή δύο γνωστά σας παιδιά, τα οποία θα είναι πιο εύκολο να συναναστραφεί και να αισθανθεί άνετα. Προτιμήστε, επίσης, όλα τα παιδιά να είναι συνομήλικα ή έστω λίγο μεγαλύτερα ή μικρότερα έτσι ώστε να ταιριάζουν τα ενδιαφέροντά τους- κάτι που θα τα βοηθήσει να «δεθούν» πιο εύκολα. Αν, μάλιστα, συνοδεύονται από τους γονείς/ φίλους σας, θα νιώθουν ασφάλεια και δεν θα αισθάνονται πιεσμένα ούτε ότι τα «υποχρεώνετε» να παίξουν.
Προτιμήστε το σπίτι και τη μικρή διάρκεια του παιχνιδιού
Η ασφάλεια του σπιτιού θα κάνει το παιδί να νιώσει άνετα, γι’ αυτό, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσει, αποφύγετε τις συναντήσεις με τους φίλους και τα παιδιά τους σε παιδικές χαρές/ πάρκα ή οποιοδήποτε μέρος εκτός σπιτιού. Η αίσθηση της ασφάλειας και της άνεσης που προσφέρει το σπίτι ή το δωμάτιό του θα το βοηθήσει να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και να νιώθει πιο άνετα με τους καινούριους του φίλους.
Παράλληλα, προσπαθήστε να κρατήσετε την διάρκεια του παιχνιδιού σύντομη, γι’ αρχή μία ή δύο ώρες είναι ιδανικές. Έτσι, θα συνηθίσει πιο ομαλά την καινούρια του παρέα. Σταδιακά, αυξήστε την διάρκεια των συναντήσεων.
Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί από μικρή ηλικία να μοιράζεται τα πράγματά του για να του είναι πιο εύκολο μετά να κάνει φίλους! Αν έχει αδέρφια, φροντίστε να τα «εκπαιδεύσετε» να μοιράζονται… αναίμακτα τα παιχνίδια τους. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που είναι μοναχοπαίδι και αναλαμβάνετε εσείς τον ρόλο του φίλου- συμπαίκτη.
Ωστόσο, στις πρώτες συναντήσεις, φροντίστε να έχετε αρκετά παιχνίδια για όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να μην προκύψει κάποιος… αναπάντεχος καβγάς ή διαφωνία.
Συμμετέχετε και εσείς στο παιχνίδι
Αν το παιδί δυσκολεύεται και βλέπετε ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας μπορείτε γι’ αρχή να συμμετέχετε και εσείς στο παιχνίδι! Ωστόσο, αφήστε τα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες την ώρα του παιχνιδιού, χωρίς να επεμβαίνετε στις αποφάσεις τους. Θα έχετε περισσότερο το ρόλο του «συντονιστή» για να ελέγχετε –χωρίς όμως να φαίνεται- ότι όλα βαίνουν καλώς!
Μόλις δείτε ότι τα παιδιά δένονται, μπορείτε ν’ απομακρυνθείτε, αλλά φροντίστε να μείνετε κοντά ή να δίνετε το παρόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αισθάνεται ότι ναι μεν έχετε φύγει αλλά θα είστε δίπλα του όταν χρειαστεί.
Παίξτε… παιχνίδια γνωριμίας!
Ένας από τους πιο έξυπνους τρόπους να γνωριστούν τα παιδιά είναι να συντονίσετε ένα παιχνίδι γνωριμίας. Η ιδέα είναι να κάτσετε όλοι μαζί γύρω από ένα κύκλο και να γνωριστείτε. Ενδεικτικά ξεχωρίσαμε την «Καυτή Πατάτα» , που είναι ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους να γνωριστούν τα παιδιά. Δείτε περισσότερα παιχνίδια εδώ.
Μιλήστε του για τις δικές σας φιλίες
Μιλήστε στο παιδί για τις δικές σας φιλίες που ενδεχομένως μετρούν χρόνια και μοιραστείτε μαζί του αστείες ιστορίες και περιπέτειες με τους φίλους σας όταν ήσαστε εσείς στην ηλικία του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βοήθεια ενός βιβλίου που εξυμνεί τη φιλία με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Οργανώστε ένα πάρτι για τα γενέθλιά του!
Αφού το παιδί αποκτήσει κάποιους φίλους, μπορείτε να οργανώσετε ένα πάρτι στα επόμενα γενέθλιά του! Τα πάρτι σχεδόν πάντα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δεθούν και να διασκεδάσουν τα παιδιά, ενώ ο πρωταγωνιστής της βραδιάς θα αισθάνεται ότι οι… καλεσμένοι του τον τίμησαν με την παρουσία του.