Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι (200 ml) σπορελαιο ή ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια (400 ml) νερό χλιαρό
3 φλιτζάνια (450 γρ.) αλεύρι φαρινάπ κοσκινισμένο
5 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
250 γρ. ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
Κουβερτούρα (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Ξηρούς καρπούς (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Τριμμένο μπισκότο (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το νερό με την ζάχαρη, τη βανίλια, το λάδι και το ξύδι.
Βήμα 2ο
Διαλύστε την σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε τη μέσα στο μείγμα.
Ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το στο υγρό μείγμα.
Τέλος προσθέστε το ξύσμα.
Βήμα 4ο
Η υφή θα είναι κἀπως νερουλή αλλά έτσι πρέπει να είναι, μην σας αγχώσει!
Βήμα 5ο
Ψήστε σε λαδωμένη και αλευρωμἐνη φόρμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 50-60 λεπτά!
Αν επιθυμείτε, αφού κρυώσει, λιώστε από πάνω λίγο γλάσο κουβερτούρας και γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς ή ακόμη και τριμμένα μπισκότα ή άχνη ζάχαρη. Η επιλογή είναι δική σας!