Για την προετοιμασία
Βρείτε την κατάλληλη... πατάτα!
Οι μικρές πατάτες δεν έχουν θέση στο τηγάνι! Προτιμήστε τις μεγάλες πατάτες, που είναι πιο «σφιχτές» και τηγανίζονται καλύτερα και πιο ομοιόμορφα. Επίσης, η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε άμυλο τις κάνει πιο τραγανές ενώ απορροφούν καλύτερα τα καρυκεύματα. Στην Ελλάδα, η πιο γνωστή ποικιλία μεγάλης πατάτας ονομάζεται «Σπούντα» και είναι ιδανική για τηγάνι. Γι' αυτό, αν τη βρείτε, προτιμήστε την!
Για πιο έντονη γεύση, προτιμήστε όσες έχουν σκούρα, καφέ φλούδα. Συνήθως αυτές είναι και οι πιο αρωματικές.
Κόψτε τις σωστά
Είτε στο χέρι είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού σκεύους, πρέπει να φροντίσετε ότι είναι κομμένες σε ίσα κομμάτια, είτε λεπτά είτε πιο χοντρά, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Για διευκόλυνσή σας, κόψτε την πατάτα πρώτα σε τέσσερα ή πέντε μεγάλα, όρθια κομμάτια και μετά κόψτε το καθένα απ' αυτά σε ίσες λωρίδες.
Αν θέλετε ένα ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε ν' αφήσετε τη φλούδα, αρκεί να την πλύνετε πολύ καλά.
Για το τηγάνισμα
Τηγάνι ή φριτέζα;
Η φριτέζα σίγουρα μας γλυτώνει από αρκετό χρόνο, αφού ρίχνουμε τις πατάτες μέσα και απλώς περιμένουμε να ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο ότι είναι έτοιμες. Ίσως, μάλιστα, μας γλυτώνει και από το πλύσιμο κάποιων άλλων σκευών που δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε με το τηγάνι. Ωστόσο, το τηγάνι δίνει μια πιο «σπιτική» και παραδοσιακή γεύση, ενώ μπορείτε να ελέγχετε το χρώμα τους και να βγάλετε τις πατάτες όταν θέλετε. Επιλέγετε και παίρνετε!
Βράστε τις
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και βάλτε μέσα τις πατάτες. Αφού το νερό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, αφήστε τις μέσα για πέντε λεπτά. Αφαιρέστε τις από την κατσαρόλα και στεγνώστε τις πάνω σε χαρτί κουζίνας για τουλάχιστον ένα τέταρτο.
Σιγουρευτείτε ότι είναι εντελώς στεγνές πριν τις βάλετε στο τηγάνι γιατί διαφορετικά η υγρασία θα σταθεί εμπόδιο στη μαγειρική σας.
Ποιο λάδι είναι το σωστό;
Είναι δεδομένο ότι, ως γνήσιος μεσογειακός λαός, το ελαιόλαδο αποτελεί πάντα την πρώτη μας επιλογή, όμως θα πρέπει να τηρήσετε κάποιους... κανόνες ασφαλείας. Μην παραγεμίσετε το τηγάνι με λάδι και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο λάδι πάνω από δυο φορές, γιατί είναι επιβλαβές για τον οργανισμό μας.
Περιστασιακά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ηλιέλαιο, που θεωρείται ότι κάνει το φαγητό πιο ελαφρύ, ωστόσο δεν προτείνεται από τους ειδικούς για συχνή χρήση.
Επίσης, προτιμήστε ένα ευρύχωρο σκεύος με μεγάλη επιφάνεια που θα διατηρήσει περισσότερη ώρα μια σταθερή θερμοκρασία. Προσέξτε μόνο να μην «στριμώξετε» τις πατάτες μέσα του και, αν χρειαστεί, τηγανίστε τις σε παραπάνω από μία δόσεις.
Για το σερβίρισμα
Αφού ετοιμαστούν οι πατάτες, ρίξτε τα καρυκεύματα της αρεσκείας σας. Ιδανικά, το χοντρό αλάτι θα τους δώσεις μια ξεχωριστή γεύση. Αν θέλετε να τις κάνετε λίγο πιο πικάντικες, προσθέστε λίγη πάπρικα στη μύτη του κουταλιού.
Αν θέλετε να τις συνοδεύσετε με μια απλή σος, σας προτείνουμε την εξής συνταγή:
Σε ένα μπλέντερ ή με το χέρι ανακατέψτε 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, 2 κουταλάκι από χυμό λεμονιού και δύο σκελίδες σκόρδου. Αφού το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, προσθέστε λίγο αλατοπίπερο και μετά σερβίρετε!
Προαιρετικά και αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τα εξής:
Βυθίστε τις σε κρύο νερό
Αφού τις κόψετε, βυθίστε τις πατάτες σ' ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν, τουλάχιστον για μισή ώρα. Αν δεν βιάζεστε, μπορείτε να βάλετε το μπολ στο ψυγείο ολόκληρη τη νύχτα. Έτσι, θα φύγει το περιττό άμυλο και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους στο τηγάνι.
Μετά, ή την επόμενη μέρα, βγάλτε τις απ' το μπολ και απλώστε τις σε δύο φύλλα χαρτιού κουζίνας που θ' απορροφήσουν όλη την υγρασία. Προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το σημείο γιατί, αν μείνουν υγρές όταν τις βάλετε στο τηγάνι, να περιμένετε ότι το λάδι θα εκτοξευθεί απειλητικά προς το μέρος σας.
Διπλο-τηγανίστε τις
Καλύπτετε την επιφάνεια του τηγανιού με λάδι και στη συνέχεια γεμίζετε το κατά τα 2/3 του. Έπειτα, τηγανίζετε τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά για πέντε περίπου λεπτά. Σε περίπτωση που φοβάστε ότι θα «κολλήσουν», απομακρύνετέ τις νωρίτερα.
Στη συνέχεια, απλώστε τις σε ένα πιάτο που είναι καλυμμένο με χαρτί κουζίνας, για ν' απορροφήσει το πολύ λάδι και αφήστε τις να «ξεκουραστούν» για μισή ώρα. Μετά, τις ξαναρίχνετε στο τηγάνι, αυτή τη φορά σε πιο υψηλή θερμοκρασία, για τρία με τέσσερα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Επαναλαμβάνετε το «κόλπο» με το χαρτί κουζίνας και το μαγείρεμα τελείωσε!