Ενθαρρύνετέ το να παίζει στο δωμάτιό του
Ενδεχομένως ένας λόγος που το παιδί επιζητά συνεχώς την προσοχή σας είναι γιατί δεν έχει να μένει μόνο του. Δώστε του να καταλάβει ότι ο δικός του χώρος είναι το δωμάτιό του και ότι εκεί μπορεί να παίζει ανενόχλητα μόνο του, χωρίς να σας έχει δίπλα του. Αν στην αρχή δυσκολεύεται, μπορείτε ν' αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα του δωματίου έτσι ώστε να ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας βρει, αν χρειαστεί.
Βοηθήστε το να κοινωνικοποιηθεί
Όταν όλοι όσοι συναναστρέφεται το παιδί είναι ενήλικες, και μάλιστα όσοι ανήκουν στον περιορισμένο συγγενικό σας κύκλο, θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπτύξει φιλίες με συνομηλίκους του. Γι' αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί ήδη από μικρή ηλικία.
Για αρχή, μπορείτε να καλέσετε οικογενειακούς σας φίλους με συνομήλικα παιδιά σπίτι έτσι ώστε να αρχίζει να αναπτύσσει σταδιακά τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όταν αρχίζει να αισθάνεται πιο άνετα, αρχίστε να οργανώνετε εξόδους σε παιδότοπους και παιδικές χαρές.
Μην του λέτε συνεχώς τι να κάνει
Αν το παιδί έχει συνηθίσει να υπακούει στις «εντολές» σας, χωρίς δεύτερη σκέψη, αργότερα θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να παίρνει μόνο του τις δικές του αποφάσεις. Προσπαθήστε να μην είστε απόλυτη όταν του λέτε τι να κάνει και να του αφήνετε –έστω και ένα μικρό- περιθώριο επιλογής. Το τρικ των ερωτήσεων θα το βοηθήσει σταδιακά να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, ακόμα και αν εμμέσως καθοδηγείτε εσείς την απάντηση.
Σε κάθε άλλη αντίθετη περίπτωση, εμμέσως ενισχύετε τη σχέση αλληλεξάρτησης, αφού θα περιμένει εσάς να του υποδείξετε το κάθε του βήμα.
Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενδεχομένως σχετίζεται με την ανασφάλεια που νιώθει το παιδί όταν μένει μακριά σας. Αν είναι σε ηλικία που μπορεί ν' αρχίσει κάποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, αυτό μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε να πιστέψει στον εαυτό του. Ακόμα και αν δε σας το ζητήσει από μόνο του, παρακινήστε το εσείς!
Προσπαθήστε να το μυήσετε σε δραστηριότητες κοντινές στα ενδιαφέροντά του για να του γίνουν πιο ελκυστικές. Αν του αρέσει να βλέπει τους αγώνες ποδοσφαίρου του αδελφού του, βρήκατε την απάντηση! Πριν ξεκινήσει, όμως, επειδή θα του είναι δύσκολο στην αρχή να σας αποχωρίζεται συχνά, εξηγήστε του πώς θα τον ωφελήσει και πως θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά της ηλικίας του και να παίζουν μαζί.
Αποσπάστε του την προσοχή με τα παιχνίδια του
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν το παιδί συνεχώς ζητά συνεχώς την ασφάλεια της αγκαλιάς σας, οι φωνές και οι καβγάδες για να «ξεκολλήσει» από πάνω σας δεν θα βοηθήσουν πουθενά. Αντίθετα, θα εντείνουν το άγχος του. Γι' αυτό, ο πιο αναίμακτος τρόπος για να το απομακρύνετε – με την καλή έννοια- είναι να του αποσπάσετε την προσοχή με το αγαπημένο του παιχνίδι. Έτσι, δεν θα του λείψει η αγκαλιά σας, αφού θα μένει απασχολημένο.
Αφήστε το να κάνει λάθη
Ο φόβος του λάθους και της αποτυχίας κάποιες φορές συμβαδίζει με την προσκόλληση του παιδιού επάνω σας, γιατί ξέρει ότι δίπλα σας όλα θα γίνουν σωστά και χωρίς προσπάθεια. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει τα δικά του λάθη ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια του χωρίς αποτέλεσμα, επαινέστε το για την προσπάθεια και πείτε του ότι δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρει αμέσως.