1. Πλένετε τα σκεύη ενώ μαγειρεύετε
Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που ετοιμάζεται το φαγητό για να πλύνετε τις βρώμικες κατσαρόλες ή τα ευαίσθητα σκεύη που δεν «μπαίνουν» στο πλυντήριο πιάτων και που έχουν συσσωρευτεί απειλητικά στο νεροχύτη σας. Αν μπορούν όλα να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων, «μουλιάστε» όσα έχουν τους επίμονους λεκέδες για να βγουν πολύ πιο εύκολα μετά.
2. Πετάξτε τα σκουπίδια
Τα σκουπίδια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή μικροβίων ή... ανεπιθύμητων εντόμων, που «έλκονται» από υπολείμματα τροφών και τις δυσάρεστες οσμές. Γι' αυτό, φροντίστε ν' αδειάζετε καθημερινά τον κάδο της κουζίνας πριν φύγετε για τη δουλειά. Είναι δουλειά – κυριολεκτικά- ενός λεπτού.
3. Σκουπίστε το πάτωμα
Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, αυτή η δουλειά σχεδόν επιβάλλεται να γίνεται σε καθημερινή βάση! Τα πιτσιρίκια ή ακόμα και ο σύντροφός μας – κυρίως όταν δεν τους βλέπουμε- συνηθίζουν να τρώνε χωρίς πιάτο ή χωρίς χαρτοπετσέτα, με αποτέλεσμα τα ψίχουλα να μαζεύονται στο πάτωμα.
Σκουπίστε καθημερινά στο τέλος της ημέρας, έστω και μόνο «όσα βλέπει η πεθερά!». Αν τα παιδιά είναι δεκτικά, μπορείτε να ζητήσετε και τη δική τους βοήθεια.
4. Καθαρίστε τον πάγκο πριν μαγειρέψετε
Ο πάγκος είναι ο βασικός χώρος εργασίας της μαγείρισσας αλλά και ο χώρος που μαζεύει πολλές βρωμιές κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των γευμάτων. Για να μην εξαπλωθούν τα... χθεσινά σας μικρόβια στο σημερινό σας φαγητό, καθαρίστε τον πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.
Για μια πιο γρήγορη λύση, μπορείτε, αντί για βετέξ, να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας με ελάχιστο ζεστό νερό και υγρό σαπούνι για τα πιάτα που στο τέλος θα στεγνώσετε με ένα καινούριο φύλλο χαρτί.
Την ίδια διαδικασία ακολουθήστε και αφού τελειώσετε με την προετοιμασία του γεύματος.
5. Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων μόλις τελειώσει το πρόγραμμα
Όσο και αν το άδειασμα του πλυντηρίου σάς φαίνεται μια από τις πιο βαρετές δουλειές της κουζίνας– και όχι αδικαιολόγητα- προσπαθήστε να τη βάλετε καθημερινά στο πρόγραμμά σας. Έτσι, το καθετί θα είναι στη θέση του και το πλυντήριο θα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για το επόμενο φόρτωμα.
Μπορείτε να την κάνετε ενώ πίνετε τη δεύτερη κούπα καφέ μετά το πρωινό σας.
6. Καθαρίστε το νεροχύτη μόλις αδειάσει
Αφού πλύνετε τα πιάτα ή τα βάλετε στο πλυντήριο, μην αφήσετε το νεροχύτη στην... τύχη του! Απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών που μπορεί να φράξουν το σιφόνι με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τρίψτε με μια μακριά βούρτσα και μια ήπια κρέμα- απορρυπαντικό. Η βούρτσα θα κάνει το καθάρισμα πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο από το βετέξ ή το κλασικό σφουγγάρι.
7. Μην ξεχάσετε το φούρνο
Αφού τελειώσετε με τη μαγειρική, σκουπίστε μ' ένα βετέξ την επιφάνεια του φούρνου. Έτσι, τα λίπη ή τα υπολείμματα τροφίμων που «εκτοξεύτηκαν» ενώ μαγειρεύατε θ' απομακρυνθούν στο λεπτό. Αντίθετα, αν αφήσετε τη δουλειά γι' αργότερα δεν θα μπορέσετε να τα' απομακρύνετε με την ίδια ευκολία, γιατί οι βρωμιές θα ξεραθούν.
8. Για μετά το γεύμα
Μετά το φαγητό, προσπαθήστε ν' ακολουθείτε καθημερινά μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ό,τι έχει περισσέψει, αποθηκεύστε το αμέσως σε τάπερ και βάλτε το στο ψυγείο για να καταναλωθεί την επόμενη μέρα. Αντίστοιχα, τα βρώμικα πιάτα βάλτε τα αμέσως στο πλυντήριο.
Αν γίνει κάποιο ξαφνικό ατύχημα, φροντίστε να το σκουπίσετε αμέσως, όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός.
Γενικά tips
Πλένετε το στεγνωτήριο των πιάτων κάθε εβδομάδα: Η υγρασία που δημιουργείται απ' το πολύ νερό και τα υπολείμματα του σαπουνιού που «κάθονται» στο στεγνωτήριο, καλό θα είναι ν' απομακρύνονται κάθε εβδομάδα για την αποφυγή συσσώρευσης μικροβίων.
Αποθηκεύστε μαζί τα καθαριστικά της κουζίνας: Για λόγους πρακτικότητας και για να μην ψάχνετε κάθε φορά αλλού το σφουγγάρι και αλλού το απορρυπαντικό, συγκεντρώστε όλα τα καθαριστικά μαζί σ' ένα ειδικό καλάθι κάτω απ' το νεροχύτη.
Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο σαν αποθηκευτικό χώρο: Βάλτε το κάθε σκεύος στη θέση τους και αφήστε τον φούρνο... ελεύθερ. Εξάλλου, η θέση τους δεν είναι εκεί και την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κανονική ανασκαφή για να «ξεθάψετε» την κατσαρόλα που θέλετε!
Αλλάζετε τις πετσέτες της κουζίνας κάθε δύο ή τρεις μέρες: όχι περισσότερο, γιατί από πετσέτες καθαρισμού θα μετατραπούν σε πηγή μικροβίων.
Σφουγγαρίζετε μια με δύο φορές την εβδομάδα: αν σκουπίζετε καθημερινά δεν χρειάζεται να σφουγγαρίζετε περισσότερο από δύο φορές μέσα στη βδομάδα. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε μέσα στο ζεστό νερό ένα καπάκι χλωρίνη. Διαφορετικά, αν η μυρωδιά της σας ενοχλεί, προτιμήστε ένα ήπιο κρεμώδες καθαριστικό.