Το ωάριο που αυτό το μήνα φτιάξατε δεν χρησιμοποιήθηκε και πρέπει να αποβληθεί. Τα τοιχώματα της μήτρας σας, λοιπόν, συσπώνται για το διώξουν κι αυτό είναι μια διαδικασία επώδυνη για πολλές γυναίκες.
Αν τα χάπια δεν είναι φίλοι σας ή αν δεν σας ανακουφίζουν αρκετά ή αν απλώς σπαρταράτε από τους πόνους, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε τρίτο παυσίπονο, τότε πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τους έντονους πόνους;
Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο...
Μπανάνες: Τα αγαπημένα θρεπτικά και χορταστικά φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο. Τα επίπεδα καλίου σε έναν οργανισμό που... τελεί υπό καθεστώς περιόδου είναι χαμηλά. Ανεβάζοντάς τα θα πετύχετε μείωση των ενοχλήσεων αλλά και άμβλυνση των συναισθηματικών διακυμάνσεων.
Ο ρόλος της Βιταμίνης C: Σύμφωνα με τη Διατροφολόγο Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη, η βιταμίνη C συνιστά πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη για μια εύκολη περίοδο. Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, λεμόνι και πιπεριές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις κράμπες.
Τα καλά λιπαρά είναι σύμμαχος: Τα καλά λίπη ενισχύουν την καλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού μας. Κατά τις δύσκολες ημέρες του μήνα, η κατανάλωση τροφών όπως το αβοκάντο, ο σολομός ή οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τους πόνους και ταυτόχρονα να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περιορίζοντας έτσι τις λιγούρες.
Σημαντικό είναι επίσης να ελαττώστε το αλκοόλ, τη ζάχαρη, το αλάτι και την καφεΐνη τουλάχιστον 72 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου, ούτως ώστε ο οργανισμός σας να την αντιμετωπίσει πιο «καθαρός» και ετοιμοπόλεμος.
...Και αφεψήματα που ανακουφίζουν απ' τον πόνο
Ορισμένα αφεψήματα μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά και να σας ανακουφίσουν από τους πόνους. Συγκεκριμένα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το τήλιο, αλλά και ένα αφέψημα με πολλή κανέλα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ενοχλητικές κράμπες. Ωστόσο, τα ροφήματα δεν είναι μαγικά, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσετε να τα καταναλώνετε μερικές ημέρες πριν την αρχή της περιόδου σας ούτως ώστε να προετοιμάστε το έδαφος για μια ομαλή έμμηνο ρύση.
Θερμοφόρα η θαυματουργή
Γυναικολόγοι αλλά και... παθούσες συμφωνούν: η ζέστη στην περιοχή της κοιλιάς ανακουφίζει δραστικά από τους πόνους. Μια θερμοφόρα πάνω στην κοιλιά σας, λοιπόν, μπορεί να κάνει θαύματα.
Και η αυτοσχέδια θερμοφόρα (επίσης θαυματουργή): Εάν δεν διαθέτετε θερμοφόρα, αν δεν θέλετε να πάρετε μία ή αν την έχετε δανείσει στη γιαγιά σας, τότε μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Η μια εναλλακτική είναι να σιδερώσετε μικρές πετσέτες φτιάχνοντας έτσι ζεστές κομπρέσες για την κοιλιά σας. Η άλλη -και μάλλον βολικότερη- είναι η λύση της αυτοσχέδιας θερμοφόρας που κατασκευάζεται με τα εξής απλά υλικά: ζεστό νερό και ένα πλαστικό μπουκαλάκι. Γεμίστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό, βάλτε το χαμηλά στην κοιλιά σας και αφήστε το να σας ανακουφίσει από τους πόνους.
Ελαφρύ μασαζάκι
Όχι, όταν έχεις περίοδο και σφαδάζεις από τους πόνους, ο νους σου δεν πάει εύκολα σε αιθέρια έλαια και χαλαρωτικά μασάζ. Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες με δυσμηνόρροια να κάνουν ελαφρύ μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα στην πάσχουσα περιοχή και μεγαλώνοντας σταδιακά τον κύκλο. Τα αιθέρια έλαια από χαμομήλι, ματζουράνα, γιασεμί ή δενδρολίβανο είναι καλοί σύμμαχοι.
Το μασάζ, όπως οι περισσότερες φυσικές λύσεις για τη δυσμηνόρροια, θα σας βοηθήσει αν το κάνετε μερικές ώρες πριν την έναρξη της περιόδου σας ή όταν εμφανιστούν τα προειδοποιητικά σημάδια.
Κι όμως: Είναι η... κατάλληλη περίοδος για γυμναστική
Είναι σίγουρα δύσκολο να μπεις σε διαδικασία άσκησης όταν πονάει όλο σου το σώμα, νιώθεις πρησμένη, χοντρή και βαριά. Οι γυναικολόγοι όμως, όχι μόνο επιτρέπουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά ενθαρρύνουν τις γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια να κάνουν έστω 20 λεπτά αερόβιας άσκησης, προκειμένου να ανακουφιστούν, αφού λίγο περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι θα κάνουν τον οργανισμό σας να παράξει την παυσίπονη ορμόνη που ονομάζεται ενδορφίνη και θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος.
Η λύση των αντισυλληπτικών χαπιών
Τόσο οι γυναικολόγοι, όσο και οι γυναίκες που τους χορηγήθηκαν αντισυλληπτικά χάπια συμφωνούν ότι η περίοδός εξομαλύνεται αισθητά κατόπιν της χρήσης. Γιατί τα αντισυλληπτικά έχουν αυτή την... αναλγητική δράση; Με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μειώνονται οι (είστε έτοιμες για μια δύσκολη λέξη;) προσταγλανδίνες, οι ουσίες που ευθύνονται για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.
Σύμφωνα με άρθρο του Χάρη Χηνιάδη στο Iatronet.gr, Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου «Tα αντισυλληπτικά, όταν επιλεγούν σωστά, βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά της περιόδου». Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο γιατρός «Αυτό προϋποθέτει πως δεν υπάρχουν αντενδείξεις χορήγησης στην ασθενή», γι' αυτό δεν πρέπει επουδενί να αυτενεργήσετε και να πάρετε αντισυλληπτικά χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Oργασμός: Το γιατροσόφι-έκπληξη
Οι καλοί μας φίλοι, οι οργασμοί είναι γνωστό ότι έχουν... παυσίπονη δράση κι αυτό οφείλεται για ακόμη μία φορά στις ενδορφίνες, τις ορμόνες-γιατρικό που εκκρίνονται (και) κατά την άσκηση. Η κλιμάκωση αυξάνει την ροή αίματος στη μήτρα, χαλαρώνοντας έτσι τις συσπάσεις. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην υπογραμμίσουμε με νόημα, ότι ο οργασμός ως «θεραπεία» για τους πόνους περιόδου, μεταφράζεται σε σεξ ή αυνανισμό κατά την περίοδο. Περί ορέξεως...